Το χρυσό κλουβί

της Μαρίας Ανδρικοπούλου

Η πριγκίπισσα Ευτυχία δεν είναι με τίποτα ευχαριστημένη από τη ζωή της. Βρίσκει αφορμές να παραπονεθεί για τα πάντα και τριγυρίζει στο παλάτι άπραγη και βαριεστημένη. Οι γονείς της την έχουν κλείσει σ’ ένα χρυσό κλουβί για να την προστατέψουν και να τη φροντίσουν όπως αυτοί ξέρουν καλύτερα, με αποτέλεσμα να την κάνουν δυστυχισμένη. Η πρόσληψη μιας δασκάλας που θα της μάθει γράμματα είναι η αρχή μιας σειράς περιπετειών που θα αλλάξουν τη ζωή του κοριτσιού.

Η κυρία Μαρία Ανδρικοπούλου έγραψε ένα πολύ τρυφερό και αληθινό παραμύθι για αναγνώστες από 6 ετών και πάνω γύρω από τις έννοιες της φιλίας, της εμπιστοσύνης και της παιδικής συντροφιάς. Με ένα πυκνογραμμένο κείμενο, πλούσιο λεξιλόγιο και ρεαλιστικές σκηνές αναπαριστώνται περιστατικά μοναξιάς αλλά και σκανταλιές, με αφορμή διάφορα περιστατικά που προκύπτουν όταν ένα παιδί τρυπώνει στο φρουρούμενο παλάτι. Η Ευτυχία και ο Ευθύμης αρχίζουν να κάνουν παρέα και η πριγκίπισσα διαπιστώνει πόσα λάθη έκαναν οι γονείς της για το καλό της μεν αλλά εις βάρος της τελικά. Μαζί μαθαίνουν την αξία της συντροφικότητας, της εμπιστοσύνης, της αγάπης και της φιλίας και ο παραλληλισμός της με αυτόν των αιχμάλωτων ζώων στον κήπο της την κλονίζει.

Το παραμύθι όμως δεν έχει μια μονοδιάστατη οπτική, μιας και βρίθει αλληλένδετων γεγονότων. Η γνωριμία της Ευτυχίας με τον Ευθύμη γίνεται αντιληπτή και όλο αυτό θα έχει συνέπειες από τους αυστηρούς και κοντόφθαλμους γονείς. Έτσι ξεκινάνε νέες περιπέτειες που θα δείξουν στο βασιλικό ζεύγος τα λάθη τους και θα τους βοηθήσει να εκτιμήσουν την αξία του λυτρωτικού γέλιου του παιδιού τους. Πρόκειται λοιπόν για ένα καλογραμμένο κείμενο που καταφέρνει να περάσει σχεδόν υποδόρια αλλά στιβαρά τη βαρύτητα της ανατροφής ενός παιδιού και να τονίσει πόση ανάγκη έχει ένα παιδί από αυτονόητα πράγματα, όπως η διασκέδαση και η παρέα.

Η εικονογράφηση της κυρίας Francesca Rossi είναι παραστατική, πολύχρωμη, με πολύ όμορφο σκιτσάρισμα προσώπων και ελάχιστες πινελιές σουρεαλισμού. Συνδυάζει αρμονικά την αφαιρετικότητα και τον ρεαλισμό ενώ προσδίδει στα πρόσωπα αδρά χαρακτηριστικά. Μου άρεσε πολύ ο ανθρωπομορφισμός των ζώων και πόσο εκφραστικά ήταν κι αυτά συμμετέχοντας στην εξιστόρηση του παραμυθιού.

«Το χρυσό κλουβί» είναι ένα διδακτικό κείμενο που θα δώσει στους γονείς άφθονη τροφή για σκέψη ως προς την ανατροφή των παιδιών τους και ταυτόχρονα θα τους οδηγήσει σε δημιουργικές και εποικοδομητικές συζητήσεις με τα βλασταράκια τους.

Πάνος Τουρλής