Το φονικό φιλί

του Mehmet Murat Somer

b144748Η Μπουσέ (=φιλί στα τούρκικα) είναι μια αξιαγάπητη αλλά ελαφρόμυαλη τραβεστί που εξομολογείται στο αφεντικό της ότι συνήψε σχέσεις με σημαίνον πρόσωπο της σημερινής πραγματικότητας. Σε λίγες μέρες η Μπουσέ βρίσκεται δολοφονημένη και το αφεντικό της μπλέκεται σε μια μεγάλη συνωμοσία. Η πρώτη ιστορία του τραβεστί-ντετέκτιβ είναι εδώ!

Ο ανώνυμος αφηγητής της ιστορίας είναι ένας γοητευτικός προγραμματιστής υπολογιστών το πρωί και μια πανέμορφη, προκλητική τραβεστί το βράδυ, με δικό της gay club και αυστηρούς κανόνες και για τους πελάτες και για τα «κορίτσια» της. Έχει ολοκληρωμένη και συγκροτημένη προσωπικότητα κι όσο αθώο τον βλέπεις τόσο καλά μπορεί να σε εξοντώσει στο δευτερόλεπτο χάρη στις πολεμικές τέχνες που γνωρίζει! Κι όλα αυτά στην Κωνσταντινούπολη, την ουσιαστική πρωτεύουσα της Τουρκίας, με τον μουσουλμανικό νόμο πάνω από τα κεφάλια όλων των πολιτών της. Το κείμενο, χωρίς να γίνεται πουθενά χυδαίο, περιγράφει με ωμότητα τις συνήθειες και τα σεξουαλικά ενδιαφέροντα ευυπόληπτων κατά τα άλλα, παντρεμένων και διάσημων αντρών της Πόλης. Ειδικά ο αφηγητής έχει τα δικά του ας το πούμε «βίτσια» που τον έδειχναν τόσο ανθρώπινο και αληθινό (ρόφημα από μάραθο, κλασιή μουσική, ύπνος αργά το πρωί....). Η τελευταία παράγραφος του μυθιστορήματος ήταν από τις πιο ωραίες ερωτικές περιγραφές που έχω διαβάσει ως τώρα. Τέλος, ο αφηγητής έχει καταπληκτικές και διορατικές παρατηρήσεις πάνω στο αντρικό φύλο και τα βίτσια που ικανοποιούν την ερωτική του λίμπιντο.

Ως προς το αστυνομικό κομμάτι, η εξέλιξη της πλοκής δεν είναι ανατρεπτική αλλά κλιμακούμενη. Ξεκινάμε με τη δολοφονία της Μπουσέ και μιας γειτόνισσας της θείας της κι από κει ξεδιπλώνεται το κουβάρι που θα οδηγήσει σε ένα υψηλά ιστάμενο πρόσωπο που ντρέπεται για το παρελθόν του αλλά και σε μια συμμορία εκβιαστών. Ποιος λοιπόν διάσημος δε θέλει να δημοσιευτούν οι φωτογραφίες του με τραβεστί; Ποιος δολοφονεί αδίστακτα; Ποιοι αποτελούν τη συμμορία των εκβιαστών; Πόσο κινδυνεύει ο ίδιος ο αφηγητής; Ένα ωραίο, διαφορετικό αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στα σκοτεινά στενά της Κωνσταντινούπολης.

Πάνος Τουρλής