Το φάντασμα στο Τσίρκο του Χειμώνα

των Φρεντ Μπερνάρ και Φρανοσυά Ροκά

Στο διάσημο Τσίρκο του Χειμώνα, ο πανικόβλητος παπαγάλος Ντίνο παρασύρει τον κολλητό του φίλο, τον πίθηκο Σπίριτ, σε μια έρευνα για ένα φάντασμα που είδε. Ο Σπίριτ, που διαβάζει πολλά βιβλία, είναι πιο δύσπιστος από τον αυθόρμητο και επίμονο Ντίνο, παρ’ όλ’ αυτά μαζί κάνουν τις έρευνές τους και το τελικό αποτέλεσμα θα τους εκπλήξει. Χάρη σε αυτήν την ιστορία, τα μικρά παιδιά θα γνωρίσουν σχεδόν όλο τον μαγικό κόσμο ενός τσίρκο.

Πρόκειται για μια διαφορετική ματιά σ’ ένα βιβλίο περιπέτειας, μιας και την ιστορία που γράφει ο Φρεντ Μπερνάρ την αφηγούνται εναλλάξ από σελίδα σε σελίδα τα δύο ζώα, με την ένδειξη του προσώπου τους στην κορυφή του εκάστοτε κειμένου, υποδεικνύοντας έτσι στον αναγνώστη ποιος αφηγητής συνεχίζει την ιστορία! Διασκέδασα αφάνταστα διαβάζοντάς το, μιας και οι πρωταγωνιστές είναι δυο εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες, με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά τους (λογικός ο ένας, προληπτικός ο άλλος, εύπιστος ο ένας, σκεπτικιστής ο άλλος κλπ.). Βήμα προς βήμα και μέσα από ερωτήσεις που υποβάλουν στα ζώα προσπαθούν να καταλάβουν αν όντως υπάρχει φάντασμα ή αν ο Ντίνο έχει τελικά πολύ ζωηρή φαντασία. Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από το αληθινό Τσίρκο του Χειμώνα που κοντεύει να συμπληρώσει τα εκατόν εβδομήντα χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του.

Η εικονογράφηση του Φρανσουά Ροκά είναι από τις ωραιότερες που έχω δει ποτέ. Είναι άψογη, ρεαλιστική και τόσο παραστατική, που πίστεψα πως έβλεπα φωτογραφίες και όχι εικόνες. Εξαιρετικοί φωτισμοί, ανεπανάληπτος σχεδιασμός, ποικιλία οπτικών γωνιών, απίθανοι σχεδιασμοί ζώων και μελών του θιάσου, σε συνδυασμό με το μεγάλο, χορταστικό σκληρόδετο μέγεθος, συναποτελούν ένα από τα καλύτερα δώρα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος σε παιδιά από 7 ετών και πάνω που θέλουν να γνωρίσουν το τσίρκο μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια.

«Το φάντασμα στο Τσίρκο του Χειμώνα» είναι μια ανατρεπτική, γρήγορη και καλογραμμένη περιπέτεια, με εκπλήξεις και απρόσμενα γεγονότα, δοσμένη υπό πρωτότυπη οπτική γωνία αφήγησης και σχεδιασμένη με μια σχεδόν τρισδιάστατη απεικόνιση.

Πάνος Τουρλής