Το τεμπέλικο μυρμήγκι

της Ιωάννας Μπουλντούμη

Το μυρμήγκι ο Ζήσης είναι ένα τεμπέλικο πλάσμα, ντροπή για τους γονείς και τους φίλους του, με μια δική του κοσμοθεωρία και φυσικά ούτε λόγος για δουλειά! Κάποια μέρα όμως γνωρίζει την Τίνα τη μυρμηγκίνα και τότε… όλα αλλάζουν!

Η Ιωάννα Μπουλντούμη συστήνει στα παιδιά τον τεμπέλη Ζήση, καταγράφοντας με απλό και έμμετρο λόγο τα αρνητικά του χαρακτηριστικά. Η επιλογή των λέξεων, οι εικόνες που στήνουν οι στίχοι που σκάρωσε η συγγραφέας, η φιλοσοφία που διατυπώνει ο ήρωας από δω κι από κει για όσους επιμένουν να πάει να δουλέψει είναι γνωρίσματα που θα φέρουν γέλιο στα παιδιά και θα βοηθήσουν ουσιαστικά τη φαντασία τους. Μπορούν να στήσουν ξεκαρδιστικά σκηνικά, να πουν στον Ζήση πόσο άσχημα κάνει που δε θέλει να δουλέψει και φυσικά να χρησιμοποιήσουν την Τίνα τη μυρμηγκίνα για να του βάλει μυαλό.

Η εικονογράφηση του κυρίου Γιώργου Πετρίδη είναι λεπτοδουλεμένη και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ποικιλόμορφες φυσιογνωμίες που συναντάμε σε ποιοτικά κόμικς. Προσέξτε πώς αλλάζει το πρόσωπο του ίδιου του Ζήση από σελίδα, πώς συμπεριφέρεται απέναντί του η μητέρα του, πώς λιάζεται το μυρμήγκι και με τι διάθεση εργάζεται η Τίνα! Όμορφα χρώματα και εμπνευσμένες λεπτομέρειες αποτελούν το καλύτερο συμπλήρωμα για να ζωντανέψει το ήδη παραστατικό κείμενο στα μάτια των μικρών αναγνωστών.

Η σειρά «Μικρές καληνύχτες» των εκδόσεων Μεταίχμιο αποτελείται από μικρές ιστορίες που διαβάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ταξιδεύουν όμως σε μεγάλες περιπέτειες και ξυπνούν έντονα συναισθήματα στους μικρούς αναγνώστες. Νεράιδες, ξωτικά, δράκοι, ιππότες, ζώα και πρίγκηπες, είναι εδώ, χάρη στη φροντίδα και την όμορφη επιμέλεια των εκδόσεων Μεταίχμιο, να συντροφέψουν την καληνύχτα του παιδιού. Χάρη στην τεχνολογία QR Code Reader μπορεί ο γονιός να κατεβάσει ηχογραφημένο το κείμενο στο κινητό του και να βάλει το παιδί να το ακούσει λίγο πριν σβήσει το φως και ονειρευτεί τον δικό του φανταστικό κόσμο.

Πάνος Τουρλής