Το σταχτί πέπλο

του Χρίστου Καλουντζόγλου

Ο Φρι, με το κόκκινο φουλάρι του και το γιλέκο, είναι πάλι κοντά μας να αφηγηθεί ακόμη μία ιστορία. Αυτήν τη φορά η ρεματιά κινδυνεύει από μια πυρκαγιά που λαμπαδιάζει όλα τα δέντρα και τα λουλούδια και ξεσπιτώνει τα ζώα που την είχαν για σπίτι τους. Ο Φρι και οι φίλοι του θα περιθάλψουν την αλεπού και τον σκαντζόχοιρο που αναγκάστηκαν να γίνου πρόσφυγες ξαφνικά και να χάσουν για πάντα το σπίτι και τη ζωή τους. Η Έρη και η μαμά της, η Ξένη, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τους κάνουν να νιώουν άνετα. Πώς θα ανταποδώσουν τη φιλοξενία ο σκαντζόχοιρος και η αλεπού; Η φωτιά θα απειλήσει και το σπίτι της Έρης; Τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας; Γιατί πρέπει ν’ αγαπάμε όλα τα πλάσματα του Θεού το ίδιο;

Ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο, με ολοζώντανη εικονογράφηση, σκοτεινή στην αρχή με την πυρκαγιά και πιο φωτεινή σελίδα τη σελίδα ως το τέλος της ιστορίας. Ένα βιβλίο που πρεσβεύει την αγάπη για τους πρόσφυγες και τον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε όλοι μας. Όπως λέει και ο συγγραφέας:

«Της γης την ανάσα τη νιώθεις από το χώμα. Να το πατήσεις πρέπει, να το μυρίσεις, έτσι αφουγκράζεσαι το χτυποκάρδι της».

«Στους ξένους πρέπει να σταθούμε σαν να είναι συγγενείς μας. Έχουν πιο μεγάλη ανάγκη από ζεστασιά όσοι είναι κυνηγημένοι».

Υπέροχα νοήματα και απλά δοσμένα, θα συγκινήσουν τον γονιό και θα παρακινήσουν το παιδί να δει με άλλο μάτι τον ξένο που κατοικεί στο υπόγειο της πολυκατοικίας του και το μαυράκι που παίζει στον ακάλυπτο. Μη διστάσετε να χαρίσετε αυτό το βιβλίο στο παιδί σας και μαζί να συζητήσετε για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, για τον πόνο των μεταναστών και για την οικολογική συνείδηση που πρέπει να αναπτύξουν οι μικροί σας ήρωες. Το βιβλίο συνοδεύεται από ασκήσεις και πληροφορίες για τον φυσικό μας κόσμο και από οδηγίες για ομαδικό παιχνίδι βασισμένο στην ιστορία. Άλλη μια προσεγμένη κα ενδιαφέρουσα έκδοση από τον Κέδρο.

Πάνος Τουρλής