Το σπίτι του σατανά (Mister No #1)

των Tiziano Sclavi και Bruno Marraffa

Η ιστορία ξεκινά το 1910, στο πριγκιπικό παλάτι του μεγιστάνα του καουτσούκ στην Αμαζονία Χούλιο Σέζαρ Καμπράλ, που απολαμβάνει να βασανίζει τους φτωχούς Ινδιάνους που δουλεύουν καταναγκαστικά στην περιοχή του. Ο γιος του, Φρανσίσκο, εκδηλώνει ασυνήθιστες πνευματικές και μεταφυσικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να θεωρείται κυριευμένος από τον σατανά. Όταν όμως ο Φρανσίσκο, κυνηγημένος από πράκτορες της CIA, συναντήσει τον Μίστερο Νο, μια αναπάντεχη αλήθεια θα έρθει στο φως.

Ο Τζέρι Ντρέικ ή Μίστερ Νο δημιουργήθηκε στην Ιταλία το 1975 από τον Sergio Bonelli (1932-2011, σενάριο) και τον Gallieno Ferri (1929-2016, σχέδιο) και είναι ένας άντρας που εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη και τον φυλακισμένο πατέρα του το 1938 αναζητώντας εργασία. Αγάπησε τα αεροπλάνα και κατετάγη στους εθελοντές Αμερικανούς πιλότους που πολέμησαν στην Άπω Ανατολή, στο πλευρό των Κινέζων. Το παρατσούκλι του το οφείλει στην περηφάνια του και την πεισματική του άρνηση να υποταχθεί σε εντολές. Έζησε πάμπολλες περιπέτειες κατά τη διάρκεια του πολέμου ως στρατιώτης, πιλότος και μέλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Κουρασμένος από τον πόλεμο, αηδιασμένος από τη βία και ανίκανος να προσαρμοστεί σε μια φυσιολογική ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκαταστάθηκε στη Βραζιλία στο δεύτερο μισό του 1950, όπου απέκτησε το μονοκινητήριο Πάιπέρ του και ξεκίνησε μια νέα ζωή στο Μαναούς. Πρόκειται για ένα υπέροχο, στόρι που έχει ως κεντρικό θέμα τη σύγκρουση ανάμεσα στον πολιτισμό και τη φύση. Οι περιπέτειές του σταμάτησαν στην Ιταλία το 2006 κι έκτοτε κυκλοφορούν κατά καιρούς έκτακτα τεύχη.

Υπήρξα φανατικός αναγνώστης και του Μίστερ Νο, εκτός από του Τεξ Ουίλερ και του Ζαγκόρ, και των εκπληκτικών περιπετειών που ζούσε, του ανυπότακτου χαρακτήρα του και της γοητείας που ασκούσαν πάνω του οι γυναίκες το 1986-1987 που κυκλοφορούσε από τον Περιοδικό Τύπο του αείμνηστου Στέλιου Ανεμοδουρά. Καθώς πέρασαν τα χρόνια κι άρχισε να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τα κόμικς της παιδικής μας (και όχι μόνο) ηλικίας, κυκλοφόρησε εκ νέου, με τον τίτλο «Ο Mister No… και οι άλλοι» (2015-2017) ενώ έκτακτο τεύχος δόθηκε από καθημερινή εφημερίδα το 2016, όλα από τη νέα γενιά του Περιοδικού Τύπου, τον Λεωκράτη Ανεμοδουρά.  Τώρα όμως ο ακάματος και δραστήριος νέος εκδότης, που έφερε άλλον αέρα σε αυτές τις ιστορίες χάρη στις εκδόσεις «Μικρός Ήρως» των οποίων έχει τεθεί επικεφαλής, κατέληξε στην ιδανική μορφή που θα έπρεπε να έχουν τέτοιου είδους περιπέτειες και τώρα κρατώ στα χέρια μου το 1ο αυτοτελές άλμπουμ με τον αγαπημένο μου ήρωα σε μορφή έκδοσης βιβλιοπωλείου, με μεγαλύτερο από τα τεύχη κόμικς μέγεθος και ιλουστρασιόν χαρτί! «Mister No» λοιπόν, με την πένα του Bruno Marraffa (θεωρείται από τους καλύτερους συνεχιστές του σύμπαντος του Bonelli) και τη γραφή του Tiziano Sclavi και η περιπέτεια αρχίζει!

Ο Μίστερ Νο, κάτω από αντίξοες συνθήκες, γνωρίζει έναν τηλεκινητικό άντρα που τον κυνηγάνε αδίστακτοι πράκτορες. Οι ικανότητές του ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης στον πόλεμο κι είχε αναγκαστεί να λιποτακτήσει. Ο Μίστερ Νο θα τον βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι που μεγάλωσε και να καταλάβει τι πραγματικά συνέβη που του έδωσε αυτές τις δυνάμεις. Πρόκειται για μια πολύ καλή περιπέτεια που συνδυάζει το μεταφυσικό με την πραγματικότητα και δείχνει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα και τη δύναμη ψυχής που διαθέτει ο πρωταγωνιστής. Η κατάρα του αδικοχυμένου αίματος, η απληστία και η δίψα για χρήμα και πλούτη είναι αυτά που ίσως στοιχίσουν την ίδια τη ζωή σε κάποιον!

Η άγρια βλάστηση της ζούγκλας, ένα μυστικό από το παρελθόν, ένας ξεχωριστός άνθρωπος-πειραματόζωο είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της πλοκής με τα οποία επέστρεψε ένας αγαπημένος χαρακτήρας στους αναγνώστες που τον αγάπησαν.

ΥΓ. Τα βιβλιογραφικά στοιχεία των περιοδικών εκδόσεων με ήρωα τον Μίστερ Νο τα εντόπισα στο πληρέστερο για τον ελληνικό περιοδικό Τύπο κόμικς και όχι μόνο site www.greekcomics.gr.

Πάνος Τουρλής