Το πορτρέτο του λαγού

του Εμμανουέλ Τρέντεζ

Ο Λαγός παίρνει γράμμα από τη Νυφίτσα, μια διάσημη ηθοποιό της Νέας Υόρκης, η οποία ενδιαφέρεται να γνωριστούν καλύτερα. Ο Λαγός, γοητευμένος, αποφασίζει, αντί για φωτογραφία του, να της στείλει το πορτρέτο του. Ποιος είναι όμως ο ιδανικός καλλιτέχνης για να αποτυπώσει τη μορφή του; Θα καταφέρει να εντυπωσιάσει τη Νυφίτσα;

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική ιστορία για παιδιά από 6 ετών και πάνω που σε πρώτο επίπεδο ζωντανεύει μια σειρά από παθήματα του Λαγού στην προσπάθειά του να γοητεύσει μιαν άγνωστη θηλυκιά και σε δεύτερο στηλιτεύει τα κακώς κείμενα του κόσμου της Τέχνης, μνημονεύοντας τυχόν απάτες σε αδαείς, τον ενθουσιασμό και τη μόδα που ακολουθεί η ελίτ για να παραμείνει στην επικαιρότητα αγοράζοντας ή προωθώντας έργα καλλιτεχνών που δεν καταλαβαίνει κανείς και πολλά άλλα. Η ιστορία είναι γραμμένη σε ομοιοκατάληκτους στίχους που χαρίζουν επιπλέον γέλιο με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται και με τον τρόπο που ταιριάζουν οι ομοιοκαταληξίες. Ο Λαγός έχει φίλους και γνωστούς, θέλει απελπισμένα να τον ερωτευτούν κι έτσι πέφτει σ’ έναν απατεώνα καλλιτέχνη, την Αλεπού, που καταφέρνει να τον χειραγωγήσει και να τον πείσει για την αξία και την αισθητική αρτιότητα του πορτρέτου του. Τραγικωμικά και ανάλαφρα περιστατικά αλλά με ηθικά διδάγματα που εύκολα μπορούν να εντοπίσουν γονείς και παιδιά και που θα αποτελέσουν την αφετηρία για ωραίες και αποδοτικές συζητήσεις γύρω από την καλλιτεχνική αξία ενός πίνακα ζωγραφικής και, γιατί όχι, για το πόσο άσχημο είναι να εξαπατάει κανείς τους αφελείς.

Η εικονογράφηση της Delphin Jacquot είναι εκπληκτική! Ρεαλιστική, παραστατική, πολύχρωμη και με τέτοιες λεπτομέρειες που πάντα τα παιδιά κάτι διαφορετικό θα ανακαλύπτουν, όσες φορές κι αν ξεφυλλίσουν το βιβλίο. Εκτός από τον ευφάνταστο και ολοζώντανο ανθρωπομορφισμό των ηρώων, αγάπησα τα τοπία, τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, το κλείσιμο του ματιού σε γνωστούς πίνακες, με λίγα λόγια τα πάντα! Η Νυφίτσα εμφανίζεται και ως «Η Κραυγή» του Έντβαρτ Μουνκ, ο πίνακας «Wanderer above the sea of fog» απέκτησε αυτιά αλεπούς, «Αυτό εδώ δεν είναι μπέικον» κατά τη γνωστή ρήση του Ρενέ Μαγκρίτ (αν και αργότερα βλέπουμε και τον αυθεντικό πίνακα), μια πασίγνωστη φωτογραφία γυναίκας-βιολί απέκτησε φτέρωμα, ο Τζάκσον Πόλοκ έχει αυτιά λαγού στους πίνακές του, ο Χοκουσάι έχει και κάτι ψάρια να ίπτανται κι αυτές είναι λίγες μόνο από τις έξυπνες αναφορές της καλλιτέχνιδος σε γνωστά έργα. Το ατελιέ της Αλεπούς που κάνει τον πίνακα του Λαγού απεικονίζεται με εντυπωσιακή αληθοφάνεια και γενικά η όλη δουλειά είναι χάρμα οφθαλμών.

Ο Λαγός λοιπόν θέλει να γοητεύσει μια άγνωστη κυρία και καταφεύγει στη βοήθεια ενός καλλιτέχνη που μάλλον θέλει να τον κοροϊδέψει. Τι απεικονίζει ο πίνακας που του φτιάχνει; Πώς θα αντιδράσει η Νυφίτσα που περιμένει φωτογραφία του Λαγού; Ποιος θα βγει κερδισμένος τελικά από την όλη υπόθεση; Μια απολαυστική ιστορία για μεγαλύτερα παιδιά γεμάτη χιούμορ και διδακτικά μηνύματα.

Πάνος Τουρλής