Το μυστικό του Οδυσσέα

της Λένας Τερκεσίδου

Ο Οδυσσέας μόλις τελείωσε την πέμπτη δημοτικού και θα πάει για διακοπές στον παππού και τη γιαγιά στη μαγευτική Ερμούπολη με τη μητέρα του, Τερέζα, την κατά δύο χρόνια μικρότερη αδελφή του, Φανή, και τον σκύλο τους, Τσίφτη, ενώ ο μπαμπάς θα τους συνοδεύσει αργότερα.  Στο νησί της Σύρου την παρέα τους θα συμπληρώσει η Δανάη, κόρη της επιστήθιας φίλης της μαμάς κι έτσι οι διακοπές φαίνονται συναρπαστικές! Πόσο μάλλον όταν μία των ημερών κάποιος κλέβει την περίφημη εικόνα του Ευαγγελισμού που φιλοτέχνησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και φυλασσόταν στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Ψαριανά! Τα παιδιά αρχίζουν να λύνουν το κουβάρι της υπόθεσης!

Μετά το συναρπαστικό «Μυστήριο του αρχαίου ναυαγίου» που διαδραματιζόταν στη Σαντορίνη, η αγαπημένη Λένα Τερκεσίδου αυτήν τη φορά ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες στην ξακουστή, μαγευτική, γευστική και νεοκλασική Σύρο, με τα ναυπηγεία, το Δημαρχείο, τα Βαπόρια, τον Σαν Τζώρτζη, τους αντικριστούς λόφους των καθολικών και των ορθοδόξων κλπ. Με ωραία αφήγηση, που κλιμακώνεται σελίδα τη σελίδα, και μια συναρπαστική εξέλιξη η συγγραφέας χαρίζει στα παιδιά από 9 ετών και πάνω μια περιπέτεια γεμάτη αγωνία, εκπλήξεις και αχνοπασπαλισμένο λουκούμι! Ο Οδυσσέας, η Φανή και η Δανάη μπλέκουν άθελά τους σε μια περιπέτεια που δεν τους αφήνει σε ησυχία αν δεν τη φέρουν σε πέρας, γεμάτοι αγάπη για τα πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά του τόπου τους. Για άλλη μια φορά τονίζεται η αγάπη που οφείλουμε να έχουμε στην πατρίδα μας και τα μνημεία της και δίνεται με μητρική σχεδόν φροντίδα μια ιστορία που με έκανε να γελάσω αλλά και να νιώσω αγωνία και ένταση.

«Το μυστικό του Οδυσσέα» είναι ένα φροντισμένο βιβλίο που εναλλάσσει τα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία με την περιπέτεια, είναι γραμμένο με συναρπαστικό τρόπο και μου χάρισε αξέχαστες στιγμές εκπλήξεων και συγκίνησης!

Πάνος Τουρλής