Το μυστήριο του καμένου δάσους

της Μαρίας Δασκαλάκη

Ο Πέτρος έκανε όνειρα για διακοπές στην Ντίσνεϊλαντ, η ζωή όμως φέρνει ανατροπές κι αναγκάζεται να πάει με τους γονείς του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, Μαργαρίτα, στους Παξούς, το νησί των παππούδων του. Εκεί γίνεται φίλος με τον γιο του καπετάν Νικόλα και μαζί με την αδερφή του και το αγόρι της διαπιστώνουν κάποιες ύποπτες κινήσεις. Ποιοι είναι οι μυστηριώδεις άντρες και τι μετρήσεις κάνουν κοντά στο δάσος των Παξών; Τι γυρεύουν και πού μένουν; Πώς σχετίζονται με το κότερο που είναι αραγμένο αρόδο και με τη φωτιά που κατέκαψε το δάσος του Ερημίτη; Ποιος ήταν ο λόγος του εμπρησμού και πώς θα το ανακαλύψουν οι μικροί ήρωες;

Η Μαρία Δασκαλάκη γράφει για παιδιά από 9 ετών και πάνω μια συναρπαστική περιπέτεια που μας ταξιδεύει στους Παξούς. Έχουμε μια πλήρη και συναρπαστική ξενάγηση στο νησί, στο λιμάνι του, στα χωριά του, στο μουσείο του, στις παραλίες του από έναν αγροφύλακα που λατρεύει να μιλάει για τον τόπο του. Ο Πέτρος στην αρχή δε συμπαθεί το νησί, σύντομα όμως, κάτι ο καπετάν Νικόλας και ο γιος του, Παναγιώτης, που είναι στην ίδια ηλικία, κάτι το τοπίο, κάτι οι κεφάτοι και φιλόξενοι άνθρωποι, αλλάζει γνώμη. Η αδελφή του, η Μαργαρίτα, συναντάει ξανά τον έρωτα της ζωής της, τον Αλέξανδρο, με τον οποίο κρατούσαν επαφές κι έτσι η παρέα, χωρίς να το καταλάβει, ενώνεται και προσπαθεί να λύσει ένα μυστήριο. Η αφήγηση δε βιάζεται να φέρει όλες τις λεπτομέρειες στο φως παρά μόνο σταδιακά και όταν πρέπει για να εμπλουτίσει την πλοκή. Η ιστορία κλιμακώνεται και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας απαράμιλλο σασπένς και διαδοχικές εκπλήξεις που με γέμισαν αγωνία ως το τέλος.

«Το μυστήριο του καμένου δάσους» είναι μια συναρπαστική περιπέτεια μέσα από την οποία ξεπηδάει η αγάπη που οφείλουμε να έχουμε όλοι απέναντι στον τόπο μας που μας γέννησε ή / και μας φιλοξενεί. Δεν πρέπει να ζητάμε το κακό του ή την άσκοπη και άλογη εκμετάλλευσή του κι αυτό η συγγραφέας το δείχνει με μια καλογραμμένη και διδακτική ιστορία κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Πάνος Τουρλής