Το μπλε καταφύγιο

της Susan Kreller

Στο Μπάρενμπουργκ της Γερμανίας η μικρή Μάσα, παραπεταμένη από τον πολυάσχολο πατέρα της και ορφανή από μητέρα, ζει τα καλοκαίρια με τους παππούδες της και δε βρίσκει φίλους για να περνάει την ώρα της. Ώσπου γνωρίζει σε μια παιδική χαρά τον Μαξ και την Ιουλία Μπράντνερ και ξεκινάει μια δύσκολη και πρωτότυπη φιλία. Ο πατέρας των Μπράντνερ δέρνει τα παιδιά του, την ώριμη Ιουλία και τον αυτιστικό Μαξ. Η Μάσα καταφέρνει να το ανακαλύψει και να κερδίσει σιγά σιγά την εμπιστοσύνη τους ώστε να το επιβεβαιώσει. Όταν αρχίζει να το συζητάει με τους παππούδες της, εκείνοι δεν το πιστεύουν γιατί ο κύριος Μπράντνερ έχει την τοπική αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και αυτό αποκλείεται να συμβαίνει! Έτσι η Μάσα παίρνει τον νόμο στα χέρια της και κλειδώνει τα παιδιά σε ένα γαλάζιο, απομονωμένο σπιτάκι, στη μέση ενός αγρού για να γλυτώσει τους φίλους της από τη δύσκολη ζωή τους.

Εκπληκτικό και πρωτότυπο μυθιστόρημα για παιδιά από 11 ετών και πάνω, που όμως δε θα αφήσει ασυγκίνητους και τους ενήλικους αναγνώστες. Η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη και η συγγραφέας αναπαριστά με αξιοζήλευτο τρόπο την ψυχολογία των παιδιών που υφίστανται κακοποίηση και των παιδιών που αγωνίζονται να το αποκαλύψουν στον γύρω τους κόσμο. Πολλές φορές ήθελα να χαστουκίσω τους χωριανούς που έβλεπαν το κακό να ξεδιπλώνεται μπροστά τους αλλά κανείς δε μιλούσε, γιατί δεν είναι σωστό και πρέπεον να παραδεχτούν ότι συμβαίνουν και τέτοια στο ήρεμο, αξιοπρεπές χωριό τους. Μια νοοτροπία που έχω συναντήσει κι εγώ σε πολλά χωριά της ελληνικής υπαίθρου και σε χιλιάδες περιπτώσεις αυτή η ομαδική αποσιώπηση έκανε ανεπανόρθωτο κακό. Μπράβο στη μικρή Μάσα που είχε το θάρρος και με αυτήν την κίνηση τράβηξε την προσοχή των κατοίκων πάνω της και τους ανάγκασε να αντιμετωπίσουν κατάματα την αλήθεια!

Δε θα αποκαλύψω τις ανατροπές του κειμένου, την αγωνία της μικρής ηρωίδας για το αν θα την ανακαλύψουν ή όχι, τις στιγμές που περνάνε τα κλειδωμένα παιδιά στο καταφύγιο χωρίς φαγητό και στοιχειώδη υγεινή. Θα αφήσω τον αναγνώστη να χαθεί στην περιπέτεια των τριών παιιδιών και να ζήσει πόσο άσχημο και σκληρό είναι η αρκούδα να χορεύει μπροσστά στο σπίτι σου και να μην το παραδέχεσαι ότι είναι εκεί. Καίριο και δυνατό, αληθινό και άμεσο, από τα πολύ καλά εφηβικά και όχι μόνο μυθιστορήματα.

Πάνος Τουρλής