Το κορίτσι της πτήσης 5403

του Michel Bussi

Εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα για αστυνομικό μυθιστόρημα! Συντριβή αεροσκάφους σε βραχώδη οροσειρά στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας. Ένα μωρό πετάγεται έξω από το αεροσκάφος και σώζεται. Ναι αλλά στην ίδια πτήση επέβαιναν δύο μωρά συνομήλικα! Η Λιζ-Ροζ ντε Καρβίλ, εγγονή του πάμπλουτου μεγιστάνα Λεόνς ντε Καρβίλ (γεννήθηκε στις 27/9/1980, ευχαριστώ τον συγγραφέα που επέλεξε την ακριβή ημερομηνία γέννησής μου!) και η Εμιλί Βιτράλ (γεννήθηκε στις 30/9/1980), εγγονή μεροκαματιάρη καντινιέρη. Ουπς! Και μιλάμε για τον Δεκέμβρη του 1980, που δεν υπήρχαν οι εξετάσεις DNA για επιβεβαίωση. Και τώρα; Ποιο κορίτσι επέζησε; Τι απόφαση θα βγάλει ο δικαστής που ορίστηκε για αυτήν την υπόθεση; Και γιατί 18 χρόνια αργότερα, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Κρεντίλ Γκραν-Ντικ, εντελώς παραιτημένος από το αδιέξοδο που βρίσκει συνέχεια, αποφασίζει να αυτοκτονήσει, όμως την τελευταία στιγμή κάτι βρίσκει που τον εμποδίζει; Μια τελευταία αναλαμπή, μια έσχατη ιδέα.

Το μυθιστόρημα με ξενύχτησε και μου χάρισε ένα γερό σφίξιμο στο στομάχι με κάθε σελίδα που γυρνούσα. Είναι αριστουργηματικός ο τρόπος που χειρίζεται ο συγγραφέας την πλοκή: από την αρχή ο ντετέκτιβ στο ημερολόγιό του καταθέτει όλα τα ευρήματα και η πλάστιγγα πότε γέρνει στο ένα παιδί, πότε στο άλλο, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο μωρό επέζησε. Για σκεφτείτε, να διαβάζετε ένα βιβλίο με τυφλό αδιέξοδο από την αρχή και ταυτόχρονα να κρατάει το ενδιαφέρον σας για 500 ακόμη σελίδες!

Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από το ημερολόγιο του ντετέκτιβ και με τριτοπρόσωπη αφήγηση δεκαοχτώ χρόνια αργότερα από το ατύχημα! Έχει επιλεγεί ότι το μωρό είναι η Εμιλί Βιτράλ, όμως ο γιος της οικογένειας, Μαρκ, μεγαλώνοντας, την ερωτεύεται, το ίδιο και η Εμιλί. Είναι κάτι πάνω από τις δυνάμεις τους, το παλεύουν, αγωνίζονται, όμως η Εμιλί μένει έγκυος. Κι αρχίζει ένας αγώνας δρόμου και από τη μεριά του Μαρκ να βεβαιωθεί με οποιονδήποτε τρόπο ότι ο δικαστής είχε κάνει λάθος. Αλλιώς......Παράλληλα, η μισότρελη Μαλβίνα ντε Καρβίλ, αδελφή της Λιζ-Ροζ αγωνίζεται να βρει το περιβόητο ημερολόγιο, γιατί ανακαλύπτει τον ντετέκτιβ... νεκρό! Με εκπληκτική μαεστρία, δεξιοτεχνικό χειρισμό και άφθονη αγωνία, ο αναγνώστης έχει να αντιμετωπίσει έναν πολυεπίπεδο και δύσκολο γρίφο. Στο τότε έχουμε αμφιβολίες, αγωνία, συκοφαντίες, δωροδοκίες, απελπισία. Στο σήμερα έχουμε ανθρωποκυνηγητό, ανατροπές, εξελίξεις, αγωνία. Ποιος σκότωσε τον ντετέκτιβ και γιατί; Ποιος ξέρει κάτι που δεν πρέπει να αποκαλυφθεί γιατί θα ανατραπούν τα πάντα; Από την Κωνσταντινούπολη στην Αλικαρνασσό, οδικό ταξίδι σε όλη σχεδόν τη Γαλλία, επίσκεψη στη βουνοκορφή του Μον Τερίμπλ είναι λίγα μόνο από τα τοπία στα οποία διαδραματίζεται η ιστορία.

Ειλικρινά, ό,τι έχω γράψει είναι ένα μικρό δείγμα αυτής της πολυδιάστατης ιστορίας και σε καμία περίπτωση δεν αποκαλύπτω κάτι που δεν πρέπει. Αυτό είναι η αρχή του παγόβουνου και το μυθιστόρημα είναι από τα πιο συγκλονιστικά και ανατρεπτικά κείμενα που έχω απολαύσει. Τελικά ποιο κορίτσι επέζησε εκείνη τη μοιραία βραδιά; Τι έκανε επί 18 χρόνια ο ντετέκτιβ για να βρει την αλήθεια και γιατί τον προσέλαβε η γιαγιά ντε Καρβίλ; Είναι αδέρφια ο Μαρκ και η Εμιλί; Πώς κόλλησαν στο μωρό εκείνες τις πρώτες μέρες το προσωνύμιο «Λιβελούλα»; Η τελική αποκάλυψη θα είναι κάτι που θα θυμάμαι για καιρό. Ένα καλοδουλεμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτο ανθρωπιά, ανάγκη για αγάπη, κυνηγητό μαγισσών και ανατροπές.

Πάνος Τουρλής