Το καρουζέλ του τρόμου

των James Patterson και Marshall Karp

Ο Ζαχαρίας (Ζακ) Τζόρνταν είναι ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ένας από τους 75 τυχερούς που ανήκουν στην Ομάδα Αρωγής Θυμάτων Υψηλού Προφίλ (Ομάδα Ρεντ), μια μονάδα που συστήθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο της πόλης και προστατεύει τους επώνυμους και ισχυρούς ηθοποιούς, επιχειρηματίες, αθλητές κλπ. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Το καρουζέλ του τρόμου», ο Ζακ και η συνεργάτις του, Κάιλι ΜακΝτόναλντ, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν παρανοϊκό κατά συρροήν δολόφονο, που σκοτώνει επιφανή μέλη της νεοϋορκέζικης κοινωνίας, τα οποία έχουν διαπράξει ένα έγκλημα στο παρελθόν και αθωώθηκαν από τη δικαιοσύνη. Ο χρόνος πιέζει επίμονα, γιατί σε μια εβδομάδα είναι οι εκλογές για νέο δήμαρχο, οπότε η αντίπαλός του, δυναμική και υστερόβουλη Μίριελ Σάικς, ξέρει πώς θα εκμεταλλευτεί αυτή τη σειρά φόνων για να εκλεγεί η ίδια δήμαρχος.

Το «Καρουζέλ» μου άρεσε περισσότερο από τους «Φόνους στο Μανχάταν», μου φάνηκε πιο περίπλοκο, με περισσότερες ανατροπές και μια ιστορία που κλιμακώνεται εξίσου έντονα όπως και στο πρώτο, όμως οι εκπλήξεις είναι ανελέητες και για τον αναγνώστη και για το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Ευτυχώς, αυτήν τη φορά δεν αποκαλύπτεται ο δολοφόνος από την αρχή, οπότε υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου μαζί με τη σταδιακή αύξηση των θυμάτων και τα πολιτικά παρασκήνια που παίζονται πίσω από κλειστές πόρτες. Υπάρχουν δευτερεύουσες ιστορίες που κουμπώνουν άψογα στον κορμό της κεντρικής ιδέας και δίνουν ένα σφιχτοδεμένο, ολοκληρωμένο θρίλερ, γεμάτο κυνηγητό, αγωνία, σασπένς, τρέξιμο κόντρα στον χρόνο, μυστικά, εκπλήξεις κλπ.

Επιτέλους, μετά από τόσα πολλά αστυνομικά βιβλία που έχω διαβάσει, κατάφερα να βρω εγκαίρως τον δολοφόνο, μόνο και μόνο για να απογοητευτώ, αφού στο επόμενο κεφάλαιο από αυτό που διάβασα ο δολοφόνος αποκαλύπτεται και αρχίζει ένα δεύτερο μέρος ακόμη πιο έντονο και αγωνιώδες! Αναρωτήθηκα λοιπόν γιατί χάλασαν οι συγγραφείς την έκπληξη και κατέφυγαν στην ιδέα του πρώτου βιβλίου της σειράς, όμως σύντομα υπήρχαν άλλοι κρυμμένοι άσοι στο μανίκι τους και δεν πρόλαβα να σκεφτώ τίποτε άλλο πριν τελειώσει το βιβλίο.

Ως προς τα προσωπικά τους, ο Ζακ αρχίζει να κλίνει προς την πανέμορφη ψυχολόγο Τσέριλ, χωρίς όμως να πάψει να σκέφτεται την Κάιλι, ειδικά από τη στιγμή που ο σύζυγός της, τρεις μήνες μετά την υπόθεση του πρώτου βιβλίου, έχει βυθιστεί στον κόσμο των παυσίπονων και των ναρκωτικών, κάτι που βάζει σε κίνδυνο και την υπόληψη και την καριέρα της Κάιλι, ωθώντας τη σε δεύτερες σκέψεις. Θα αποφασίσει ο Ζακ τι θα κάνει με τη ζωή του; Η Κάιλι θα ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιάς ή της λογικής; Θα συμπαρασταθεί στον άντρα της, όσο κι αν αυτός αρνείται να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα; Πώς θα επιλυθούν όλα αυτά τα ζητήματα από τη στιγμή που η έρευνα για τον εντοπισμό του δολοφόνου πιέζει χρονικά για αποτελέσματα;

Κινηματογραφικός ρυθμός, γρήγορη πλοκή, δράση και απανωτές αποκαλύψεις αποτελούν μερικά από τα συστατικά του νέου βιβλίου της ομάδας RED. Ο τίτλος πρωτοτύπου (RED 2) δυστυχώς δε βοήθησε τον μεταφραστή, που απέδωσε τον τίτλο ως «Το καρουζέλ του τρόμου», από το οποίο ξεκινάει η ιστορία. Ανυπομονώ για το επόμενο της σειράς!

Πάνος Τουρλής