Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή #1

της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

Ο Άρης μετακομίζει στην Αθήνα από τη στιγμή που ο πατέρας του πήρε προαγωγή στη δουλειά του. Μένει με τους γονείς του σε μια ανακαινισμένη πολυκατοικία στο κέντρο, στο ρετιρέ, με μια σοφίτα που αν την καθαρίσει ο Άρης θα μπορεί να τη χρησιμοποιεί ως αποκλειστικά δικό του χώρο. Έτσι το παιδί πέφτει με τα μούτρα στην καθαριότητα ώσπου… ανακαλύπτει κάτι σημειώσεις κι ένα αραχνιασμένο σκάφος. Τι είναι αυτό το ιπτάμενο τρίκυκλο και ποιος το χρησιμοποιούσε; Τι γράφει στο ημερολόγιό του ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του σπιτιού, καθηγητής Φίλιππος Φευγάτος;

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο μιας διασκεδαστικής περιπέτειας για παιδιά από 9 ετών και πάνω, γεμάτης χιουμοριστικά περιστατικά, πολλές γεωγραφικές πληροφορίες γύρω από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μυστήριο και αγωνία. Έμαθα πολλά πράγματα αλλά πάνω απ’ όλα αγάπησα τη γραφή της κυρίας Κουτσοδημητροπούλου, γιατί κατάφερε να με εντάξει στον ψυχισμό ενός παιδιού σαν τον Άρη, να με παρασύρει σε μια καθόλου συνηθισμένη ιστορία και ταυτόχρονα να μου μάθει πράγματα γύρω από την οικολογική συνείδηση και τον τρόπο ζωής σε μια μακρινή ήπειρο, όπως η Αυστραλία.

Ο Άρης είναι ένα συνηθισμένο παιδί που διαβάζει Λούκι Λουκ στον ελεύθερο χρόνο του, πρόθυμο και εργατικό (καλά, ας μην του χαρίζανε τη σοφίτα αν δεν την καθάριζε μόνος του και θα σου ‘λεγα εγώ). Γέλασα πολύ με την κλασική κουτσομπόλα γειτόνισσα, την κυρία Μοσχούλα και συμπάθησα το κοριτσάκι του δεύτερου ορόφου, τη Λίνα, που θυμάται ακόμη τον παράξενο Φίλιππο Φευγάτο, έναν επιστήμονα που μια μέρα εντελώς ξαφνικά μεταφέρθηκε με ζουρλομανδύα σε άσυλο. Τι πραγματικά να του συνέβη άραγε; Όντως τρελάθηκε ή ήταν θύμα σκευωρίας, μιας και οι ανακαλύψεις του δεν άρεσαν σε κάποιους;

Η εικονογράφηση της κυρίας Σάντρας Ελευθερίου είναι εκπληκτική. Εναλλάσσεται ανάμεσα στο ασπρόμαυρο και το έγχρωμο, είναι λεπτομερέστατη και αποτυπώνει με σαφήνεια και δυναμισμό μια ποικιλία σκηνών, από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία ως τη σοφίτα του καθηγητή και το διαμέρισμα του Άρη. Πολλές φορές μου φάνηκε σα να έβλεπα καλοδουλεμένο κινούμενο σχέδιο από γνωστή εταιρεία παραγωγής ταινιών!

Το πρώτο βιβλίο από το «Ημερολόγιο ενός εξερευνητή» είναι μια διασκεδαστική, επιμορφωτική ιστορία, γεμάτη πληροφορίες για την κουλτούρα των Αβοριγίνων και αγωνία για την τύχη του καθηγητή Φευγάτου. Σασπένς, γνώση και καλοσχεδιασμένη πλοκή, γραμμένη σε σωστά και πλούσια ελληνικά. Αναρωτιέμαι ποιος κατέχει το δεύτερο ημερολόγιο και τι θα συμβεί στο επόμενο βιβλίο!

Πάνος Τουρλής