Το αρκουδάκι που δεν αγαπούσε τα απογεύματα

του Γιώργου Μπουμπούση

Ο Άρης, το μικρό αρκουδάκι, ξεκίνησε σχολείο κι έτσι διαπιστώνει πως τα απογεύματά του είναι αφιερωμένα στη μελέτη και τις ασκήσεις. Ζηλεύει τη μικρότερή του αδερφή που παίζει με τους γονείς τους, στενοχωριέται που δεν έχει χρόνο να δει τους φίλους του κι έτσι σκέφτεται κάτι καταπληκτικό! Θα παρακαλέσει την Ημέρα να εξαφανίσει τ’ απογεύματα! Τι θα συμβεί όμως πραγματικά αν εκπληρωθεί αυτή του η ευχή;

Ένα διασκεδαστικό και ρεαλιστικό παραμύθι για παιδιά από 6 ετών και πάνω που τώρα ξεκινάνε το σχολείο κι έρχονται σε πρώτη επαφή με τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται. Ο Άρης είναι ένα αρκουδάκι σαν όλα τα παιδιά και θέλει να παίξει, να διασκεδάσει, να βγει έξω, όχι να κλείνεται διαβάζοντας τα μαθήματα του σχολείου. Τι πιο απλό λοιπόν από το να εξαφανίσει το μόνο, όπως πιστεύει, εμπόδιο, κι έτσι ξεκινάει μια σειρά από τραγελαφικά γεγονότα που θα τον βοηθήσουν να καταλάβει όχι μόνο το λάθος του αλλά και κάποια γνωρίσματα του χαρακτήρα του. Δε φταίνε λοιπόν μόνο τα απογεύματα που χάνει χρόνο με τους φίλους του αλλά και κάτι άλλο!

Η εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου είναι πολύ όμορφη και παραστατική. Έντονα χρώματα, σωστές διαστάσεις και προοπτικές, εκφραστικές φυσιογνωμίες ζωντανεύουν όπως πρέπει την ιστορία του μικρού Άρη και δίνουν στους μικρούς αναγνώστες να καταλάβουν το ρεαλιστικό και φαντασιακό σκηνικό στο οποίο ζει το αρκουδάκι. Ο εικονογράφος ξέρει πως δε χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες, ειδικά στο φόντο, κι έτσι ρίχνει άφθονο χρώμα πίσω από τους χαρακτήρες που ζωντανεύει, βοηθώντας τα παιδικά μάτια να εστιάσουν στην καθαυτό δράση της ιστορίας. Μου άρεσε πολύ η μορφή της Ημέρας, ήταν γλυκιά και συμπονετική, είχε ταιριαστά χρώματα και αποτυπώθηκε όπως έπρεπε. Η δε παρέα του Άρη, ο Διονύσης ο λαγός και η Τιτίκα η πάπια, είχαν πολύ χαρούμενα στιγμιότυπα.

«Το αρκουδάκι που δεν αγαπούσε τα απογεύματα» είναι ένα γλυκό παραμύθι για όσα παιδιά δεν ξέρουν πώς να χειριστούν σωστά τον χρόνο τους όταν έρχεται στη ζωή τους το σχολείο και οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτό. Αστεία και τρυφερά στιγμιότυπα με τη δοκιμασμένη πένα του Γιώργου Μπουμπούση και ρεαλιστικά σκηνικά με τον χρωστήρα του Νίκου Γιαννόπουλου θα βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες να εξισορροπήσουν τα πράγματα ενώ τα παιχνίδια και οι ασκήσεις στο τέλος του βιβλίου θα ενισχύσουν την αντίληψη και την κατανόηση με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Πάνος Τουρλής