Το Αγκμαράλο

του Δημήτρη Μαμαλούκα

Μια νέα υπέροχη, έξυπνη, συναρπαστική περιπέτεια για παιδιά από 11 ετών και πάνω, γεμάτη δράση, αγωνία, μυστήριο και ανατροπές! Οι αγαπημένοι των παιδιών 4 ξεχωριστοί ντετέκτιβ αυτό το καλοκαίρι θα σταλούν κατασκήνωση. Ίσως και να τους άρεσε η ιδέα αν δεν ήταν στη Λίμνη που Ψιθυρίζει, όπου είχαν συμβεί αλλόκοτα πράγματα πριν από τέσσερα χρόνια κι οδήγησαν στο κλείσιμο του χώρου και στη διάδοση φημών περί στοιχειωμένου μέρους. Γιατί ο Τζέι αντέδρασε πιο άσχημα απ’ όλους στην ιδέα της κατασκήνωσης; Υπάρχει όντως ο Μεγαλοπόδαρος; Κι αν όχι, ποιος επιτίθεται στην κατασκήνωση προκαλώντας τεράστιες ζημιές και γιατί απήγαγε τη Σάλι; Θα καταφέρουν οι 4 ξεχωριστοί ντετέκτιβ, όπως αυτοαποκαλούνται, να λύσουν και αυτήν την υπόθεση;

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας επιστρέφει με μια νέα ιστορία εξίσου ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική. Σταδιακή κλιμάκωση της αγωνίας, ίχνη και πειστήρια που εμφανίζονται ένα ένα και οδηγούν τους μικρούς ντετέκτιβ αλλά και τον αναγνώστη στη λύση του μυστηρίου! Ο Ντιν Κόνραντ αφηγείται τη νέα περιπέτεια που έζησε με την αδερφή του, Μαίρη, την ξαδέρφη τους, Σάλι και τον κολλητό του, Τζέι, όχι στην ήσυχη κατά τα άλλα πόλη «Χαμένος Παράδεισος» αλλά σε έναν τόπο παραθερισμού και διασκέδασης. Ο συγγραφέας έχει καταγράψει γλαφυρότατα τη χημεία και την επικοινωνία μεταξύ των παιδιών, εναλλάσσει την κωμωδία με την περιπέτεια, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά που θα διαλέξουν αυτό το μυθιστόρημα να σκεφτούν κι αυτά με τη σειρά τους τα ίχνη ενώ οι ανατροπές είναι πολύ ευρηματικές!

Το ανησυχητικό όνομα της λίμνης δίπλα στην κατασκήνωση (τα πολύ παλιά χρόνια κυνηγοί και χρυσοθήρες ορκίζονταν πως άκουγαν ένα διαρκές ψιθύρισμα), οι φήμες για την ύπαρξη του Μεγαλοπόδαρου και τα ψυχολογικά τραύματα του Τζέι από μια αντίστοιχη εμπειρία σε μικρότερη ηλικία είναι η μαγιά πάνω στην οποία θα ξετυλιχθεί μια εντελώς διαφορετική ως προς την πλοκή υπόθεση. Τα γεγονότα είναι καταιγιστικά, ξετυλίγοντας έτσι άλλη μια καλογραμμένη περιπέτεια γεμάτη συγκινήσεις, καθώς και γέλιο (δεν αποκλείεται το όνομα του διευθυντή της κατασκήνωσης, Σάμερ Ναπ, να οφείλεται στον εφιάλτη των παιδιών όλου του κόσμου, summer nap ή ελληνιστί θερινός υπνάκος, πόσες ατέλειωτες ώρες αυτές της κοινής ησυχίας, που όχι μόνο μας απομάκρυναν από το παιχνίδι με τους φίλους αλλά μας υποχρέωναν και σε σιωπηρό κι ακίνητο εγκλεισμό!).

Αυτήν τη φορά, τα παιδιά δεν έχουν ν’ αντιμετωπίσουν ένα μυστήριο μόνο μα και όλους τους κακούς που έχουν συναντήσει μέχρι τώρα, κάτι που θα τα δυσκολέψει να προχωρήσουν στη λύση του αινίγματος! Η πείρα στην επίλυση των υποθέσεων φαίνεται πλέον, μόνο που η παρέα του Ντιν παραμένει ταπεινή και χαμηλών τόνων, με τις σκανταλιές της ηλικίας της αλλά και την υπευθυνότητα που απαιτείται για να λυθεί το μυστήριο. Αυτό που επιπλέον εκτίμησα είναι το γεγονός πως τα παιδιά νιώθουν να ωριμάζουν, μιας και αυτήν τη φορά κινδυνεύει κάποιος από την ομάδα, οπότε ο συγγραφέας επεξεργάζεται σωστά τον ψυχισμό των παιδιών και δημιουργεί μια ανεπανάληπτη αληθοφάνεια. Δράση και αντίδραση, λογισμός και πράξεις έχουν άρρηκτη συνεκτικότητα. Επίσης, δείχνει με έξυπνο και εύληπτο τρόπο πόσο σημαντικό είναι να σκέφτεται κανείς επαγωγικά και να καταλήγει στη λύση χρησιμοποιώντας το μυαλό του και όχι, για παράδειγμα, τις υπερφυσικές δυνάμεις που απέκτησαν τυχαία ο Ντιν και οι φίλοι του, παρ’ όλο που και σε αυτό το βιβλίο χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα και μόνο εν όψει κινδύνου ή απελπισίας.

Δράση, ανατροπές και μυστήριο, χιούμορ και αγωνία θα ικανοποιήσουν τους αναγνώστες συγκροτούν μια εντελώς φρέσκια και διαφορετική συνωμοσιολογική περιπέτεια που θα γεμίσει αγωνία και ένταση τους μικρούς αναγνώστες!

Πάνος Τουρλής