Τα τέρατα της μυθολογίας

της Ιωάννας Μπαμπέτα

Πρόκειται για το 13ο βιβλίο της σειράς με την οποία η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων μαθαίνει στα παιδιά τους ήρωες, τους έρωτες και τους κακούς της ελληνικής μυθολογίας, με συναρπαστικό τρόπο και συνοδεία παραστατικής εικονογράφησης.

Στα «Τέρατα της μυθολογίας» γνωρίζουμε τον Μινώταυρο, τον Κύκλωπα Πολύφημο, τον Εγκέλαδο, τον Τυφώνα, τη Χίμαιρα, τον Κέρβερο, τη Λερναία Ύδρα, τη Μέδουσα, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τις Σειρήνες, τη Σφίγγα, τον Γρύπα, έχουμε δηλαδή ένα πάνθεο από γνωστούς αλλά και λιγότερο διάσημους χαρακτήρες, κάτι που δείχνει πόσο βαθιά έχει μελετήσει η Ιωάννα Μπαμπέτα τη μυθολογία και πόσο νοιάζεται να δείξει σωστά όλες τις πλευρές της πλούσιας και χορταστικής ελληνικής μυθολογίας. Ο σκοπός της δεν είναι να τρομάξει τα παιδιά αλλά να ζωντανέψει ιστορίες ανδρείας και γενναιότητας, να καταδείξει πως το άδικο και το κακό τιμωρούνται και να βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να αγκαλιάσουν το πλούσιο λαογραφικό μας παρελθόν, με τους χιλιάδες συμβολισμούς και ιδεώδη.

Εξ ου και η εικονογράφηση του Θάνου Τσίλη δεν τρομάζει αλλά λειαίνει τις γωνίες και ρίχνει άπλετο φως στα σκοτάδια όπου κρύβονται τα τέρατα. Οι διαστάσεις αποδίδονται άκρως ρεαλιστικά και η ανθρώπινη παρουσία στο πλάι τους δημιουργεί δέος για το μέγεθος που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες στις αποστολές και στους άθλους τους. Συναρπαστικές λεπτομέρειες και πρωτότυπες οπτικές γωνίες απεικόνισης δημιουργούν το ιδανικό και κατάλληλο σύμπαν που θα μαγέψει τα παιδιά από 5 ετών και πάνω και θα τα παρασύρει στο σύμπαν της ελληνικής μυθολογίας.

Πάνος Τουρλής