Ταξίδεψε μαζί μου

της Δήμητρας Π. Πυργελή

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82Μια φορά κι έναν καιρό, στην άκρη της πόλης, υπήρχε ένα χάρτινο σπίτι όπου δεν κατοικούσαν άνθρωποι αλλά χαρτιά διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών. Έτσι, μια μέρα, ένα μικρό χαρτί ζήτησε τη βοήθεια του ανέμου για να γνωρίσει τον κόσμο. Αυτή είναι η αρχή μιας περιπέτειας που πραγματοποιείται σε όλο τον πλανήτη αλλά το χαρτί δεν κουνιέται χιλιοστό, γιατί όλος ο κόσμος έρχεται στον χώρο όπου βρέθηκε το χαρτί και αναπαρίσταται μέσα από τα βιβλία! Ένα τρυφερό παραμύθι που θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν τα βιβλία.

Το κείμενο είναι διασκεδαστικό και ευρηματικό, με αστείες και δύσκολες στιγμές ώσπου το χαρτί να τρυπώσει στη βιβλιοθήκη όμως νομίζω πως το τέλος ήταν αρκετά απότομο, γιατί έτσι όπως κυλούσε η ροή της ιστορίας φαντάστηκα πως θα βλέπαμε μια σκηνική δράση βασισμένη στην προτελευταία παράγραφο της τελευταίας σελίδας. Μου άρεσε πολύ η εικονογράφηση των Μιχάλη Βαλάσογλου και Μαρίας Παγκάλου και για τις γραμμές και το στυλ του αλλά και γιατί βασίστηκαν σε γνωστούς πίνακες ζωγραφικής, τους οποίους προσαρμόσανε στις ανάγκες της αφήγησης του βιβλίου. Βγήκε ένα πολύ κομψό συνολικό αποτέλεσμα, ταξιδιάρικο, φωτεινό και αισιόδοξο και προς τιμήν των καλλιτεχνών στις τελευταίες σελίδες αναφέρονται οι πίνακες που αποτέλεσαν την έμπνευση για το βιβλίο που διάβασα.

Ταξιδέψτε λοιπόν κι εσείς με το μικρό χαρτί στον προκλητικό, μαγικό κόσμο της ανάγνωσης μαζί με τα παιδιά σας και βοηθήστε τα να αγαπήσουν αυτές τις άσπρες σελίδες με τις χιλιάδες περιπέτειες που κρατούν στο χαρτί τους. Θα βγείτε όλοι κερδισμένοι.

Πάνος Τουρλής