Σωκράτης

της Μαρίας Ρουσάκη

Ο Σωκράτης, μια από τις μεγαλύτερες μορφές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, θεμελιωτής και πρωτοπόρος της φιλοσοφικής επιστήμης, συστήνεται στα παιδιά με τρόπο εύληπτο και απλό. Η κυρία Μαρία Ρουσάκη, σημαντική συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, διάλεξε να αφηγηθεί σε τριτοπρόσωπη γραφή και με ποιητικό στυλ τη ζωή του Σωκράτη, μένοντας κυρίως στον βίο του, τις ανδραγαθίες του στον πόλεμο, την κοινωνική του ζωή, τον τρόπο που στοχαζόταν κλπ.

Ο τρόπος σκέψης του, οι αντιλήψεις του, η στάση του, ζητήματα πολύπλοκα για ένα μικρό παιδί, δεν αναφέρονται σε βάθος, υπάρχουν όμως λέξεις-κλειδιά που εμφανίζονται κατά την ανάγνωση και μπορούν να οδηγήσουν σε δημιουργικό διάλογο τον ενήλικα με το παιδί: «Είχε πολλές απορίες για τη ζωή. Αναρωτιόταν: «Τι είναι η φιλία;» ή «Τι είναι το θάρρος;» και «Τι είναι η διδασκαλία;». Το βιβλίο, που απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω, έχει λέξεις προσεκτικά διαλεγμένες, που θα εμπλουτίσουν την εκφραστικότητα του μικρού αναγνώστη και ταυτόχρονα ερωτήσεις που θα του δημιουργήσουν πολλές απορίες τις οποίες θα κληθεί να επεξεργαστεί και να αναλύσει.

Η εικονογράφηση του κυρίου Στάθη Πετρόπουλου, γεμάτη όμορφα χρώματα, ρεαλισμό και ποικιλία εκφράσεων στα πρόσωπα που αποτυπώνονται, αποδίδει πιστά την ενδυμασία, τους χώρους και τα πρόσωπα της εποχής ενώ η τελευταία σκηνή με το κώνειο αποδίδεται με τραγικό και ταυτόχρονα συγκινητικό τρόπο, κατάλληλο για μικρά παιδιά.

Η σειρά «Μικρή φιλοσοφική» είναι μια όμορφη και συναρπαστική σειρά βιβλίων, με τα οποία τα παιδιά μαθαίνουν για τη ζωή και την εποχή σημαντικών μορφών της φιλοσοφίας. Γραμμένη απλά, όχι όμως απλοϊκά, με έξυπνο τρόπο και πολύχρωμη εικονογράφηση, φέρνει σε επαφή τους μικρούς αναγνώστες με τις αντιλήψεις σημαντικών ανθρώπων.

Πάνος Τουρλής