Στο αντίθετο ρεύμα

της Ελίζας Νάστου

b207752Η Νάστια και ο Ιλίρ, κάποια χρόνια μετά το πρώτο βιβλίο. Εκείνος στη φυλακή, εκείνη να αγωνίζεται να ζήσει μια ζωή επιφανειακά δική της, ουσιαστικά καθ’ υπαγόρευση των δικών της. Να μετράει τις μέρες ώσπου να απελευθερωθεί ο άνθρωπός της και να ζήσουν για πάντα μαζί. Ένα γράμμα όμως θα τους απομακρύνει άλλη μια φορά. Είναι αλήθεια αυτό που έκανε ο Ιλίρ; Τι μυστικά κρύβει ακόμη για τη Νάστια; Θα λυθούν οι παρεξηγήσεις μεταξύ τους και θα ζήσουν επιτέλους τον έρωτά τους;

Το δεύτερο βιβλίο της διλογίας που ξεκίνησε με το «Εκτός τροχιάς» απογειώνει την ιστορία. Με το γνώριμο ρέον ύφος της συγγραφέως, με τους πανέξυπνους, αληθοφανέστατους και όχι εκβεβιασμένους χειρισμούς της πλοκής, με την άψογη ενορχήστρωση των πρωταγωνιστών, η ιστορία του Ιλίρ και της Νάστιας ακροβατεί ακριβοδίκαια ανάμεσα στο ρομαντικό και το αστυνομικό μυθιστόρημα, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από το πρώτο βιβλίο.

Η αρχή ήταν λίγο ανιαρή σχετικά, χωρίς να χάνει σε δύναμη αφηγηματικότητας, γιατί η συγγραφέας δείχνει να ξέρει πού βαδίζει, τι θέλει να γράψει και κρατάει τις ισορροπίες, αποφεύγοντας να δώσει τέτοιο στυλ που να χαρακτηριστεί το έργο της ρομάντσο. Ναι, έπρεπε η Νάστια να ετοιμάσει μια ζωή, την οποία στη συνέχεια ο Ιλίρ θα κλονίσει για άλλη μια φορά. Η κοπέλα από ερωτοχτυπημένη έφηβη έχει μεταμορφωθεί σε ερωτευμένη γυναίκα, παίρνει αποφάσεις, γνωρίζει τις δυνάμεις και τις δυνατότητές της, αγωνίζεται ενάντια στον χρόνο ως την απελευθέρωση του συντρόφου της. Η πρώτη μεγάλη ανατροπή βοηθάει την ηρωίδα να ξαναστήσει τη ζωή της από την αρχή αλλά οι εξελίξεις θα είναι συγκλονιστικές και ραγδαίες, ανελέητα δοσμένες από την κυρία Νάστου (κατά την ανάγνωση, γούρλωσα τα μάτια τουλάχιστον τέσσερις φορές από τις αναπάντεχες εξελίξεις!).

Το μυθιστόρημα «Στο αντίθετο ρεύμα» ωριμάζει τους αγαπημένους πρωταγωνιστές του πρώτου βιβλίου και δείχνει φανερά πια ότι έχουμε να κάνουμε με μια καλή πένα της εποχής μας, γιατί χειρίζεται άψογα και τη γλώσσα και την ιστορία, δεν πλατιάζει, δε φλυαρεί, δεν τσαλακώνει ό,τι έχτισε με κάποια άσκεπτη κίνηση! Πολύ καλύτερο από το πρώτο βιβλίο, γεμάτο έρωτα και καταιγιστική δράση, δείχνει τι μπορεί να κάνει κάποιος για να ζήσει έναν μεγάλο έρωτα υπομένοντας και τις συνέπειες της επιλογής του! Ένα τόσο καλοδουλεμένο κείμενο που πραγματικά δε θα ήθελα κάποια συνέχειά του.

Πάνος Τουρλής