Σκοτεινή Τετάρτη

των Nikki French

Εκπληκτικό βιβλίο, η απρόσμενη συνέχεια του Blue Monday και του Tuesday 's gone! Συναρπαστικό, απρόβλεπτο, ανατρεπτικό, αγωνιώδες, ό,τι έγραψα για τα άλλα δύο βιβλία αλλά στη νιοστή!

Η Φρίντα Κλάιν προσπαθεί να συνέλθει από τη δολοφονική επίθεση που υπέστη στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, σωματικά αλλά κυρίως ψυχικά. Έχει κλειστεί ακόμη περισσότερο στον εαυτό της κι αγωνίζεται ακόμη περισσότερο να μη βγει από τον μικρόκοσμό της. Δυστυχώς, τα σχέδια δεν είναι για να ευοδώνονται.

Στο βιβλίο εκτυλίσσονται παράλληλα τρεις ιστορίες που μπλέκουν στο πιο αιματηρό κουβάρι που έχετε διαβάσει. Έχουμε τη δολοφονία της άψογης, ήσυχης, τέλειας νοικοκυράς Ρουθ Λένοξ, μητέρας τριών παιδιών σε προ-εφηβική και εφηβική ηλικία. Το αγόρι της οικογένειας έχει πλατωνική σχέση με την ανηψιά της Φρίντα Κλάιν, Χλόης, κάτι που για άλλη μια φορά δυσχεραίνει τη σχέση της Χλόης με την πάντα ανήσυχη, πάντα αγχώδη μητέρα της. Εκεί που η Φρίντα λέει ότι θα ησυχάσει, πρώτα η Χλόη και μετά το αγόρι της και κατόπιν οι αδερφές του έρχονται να μετακομίσουν στο σπίτι της. Σα να μη φτάνει αυτό, ο αγαπημένος φίλος της Φρίντα, ο μάστορας Γιόζεφ αποφασίζει να της ανακατασκευάσει το μπάνιο, κάτι που διαρκεί σχεδόν σε όλο το βιβλίο!

Ο δημοσιογράφος Τζιμ Φίαρμπι καταφέρνει να αποφυλακίσει τον Τζωρτζ Κόνλεϊ και να αποδείξει ότι δεν είναι αυτός ο δολοφόνος μιας έφηβης κοπέλας. Αρχίζει παθιασμένα να συγκεντρώνει στοιχεία για τον πραγματικό δολοφόνο και τα ίχνη τον οδηγούν σε μια σωρεία εξαφανίσεων έφηβων κοριτσιών έξω και γύρω από το Λονδίνο.

Ο εχθρός της Φρίντα Κλάιν, Χαλ Μπράντσο, αστυνομικός σύμβουλος, με τον οποίο η Φρίντα δεν τα πήγε καλά ούτε στο πρώτο ούτε στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, αποφασίζει να στήσει μια παγίδα στη Φρίντα Κλάιν, στέλνοντάς της έναν τάχα επικίνδυνο ψυχοπαθή για πελάτη της, ο οποίος της εκμυστηρεύεται ότι θέλει να σκοτώσει. Η Φρίντα δε σπάει το απόρρητο και δεν καλεί την αστυνομία, κάτι που ο Μπράντσο θα εκμεταλλευτεί εναντίον της, όμως αυτό που την ενδιαφέρει είναι μια πρόταση που ξεστόμισε ο κατ\' επίφασιν ψυχοπαθής. Αυτή η πρόταση, η εικόνα που έφτιαξε από αυτήν την πρόταση, χωρίς και η ίδια να ξέρει γιατί, αρχίζει να γαργαλάει το ένστικτό της και ουσιαστικά χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της αρχίζει να βαδίζει στα ίχνη που αναζητά και ο δημοσιογράφος Φίαρμπι, με τον οποίο θα συναντηθούν για να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Παράλληλες ιστορίες, πτώματα παντού, γρήγορη αφήγηση, καταιγιστική δράση, ανατροπές και εκπλήξεις, μια Φρίντα που αρχίζω να συμπαθώ (κι η καημένη πετάγεται μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες μπας και καταλάβει τι στο καλό θέλει από τη σχέση της με τον Σάντι) κι ο Ντιν Ριβ να έχει στοιχειώσει για τα καλά το μυαλό της (δεν εμφανίζεται με σάρκα και οστά, σε αυτό το βιβλίο τουλάχιστον). Δεν έχω να γράψω κάτι άλλο, όσοι διαβάσατε τα δύο πρώτα βιβλία καταλάβετε ότι σας περιμένει κάτι καλύτερο, πιο δυνατό, πιο έντονο, πιο αγωνιώδες. Δε θα βρείτε φυσικά με τίποτα ούτε τον δολοφόνο της Ρουθ Λένοξ ούτε τον πραγματικό δολοφόνο των χαμένων κοριτσιών. Άντε, τι περιμένετε; Αρχίστε το διάβασμα!

Πάνος Τουρλής