Σε ελεύθερη πτώση

της Κάκιας Ξύδη

b179107Η Βασιλική είναι Πρωτοδίκης, φρόντιζε για καιρό την παράλυτη μητέρα της και ζει τον έρωτά της με έναν γοητευτικό άντρα. Ώσπου μια αποκάλυψη θα της αλλάξει τη ζωή και θα ανατρέψει όλη την κοσμοθεωρία της. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του μυθιστορήματος, η οποία είναι ντυμένη με λογοτεχνικά πλουμίδια και πλαισιωμένη από πολλούς συμπρωταγωνιστές, που ο καθένας έχει το δικό του παρελθόν και παρόν και συμμετέχει ενεργά στη ζωή της Βασιλικής.

Το μυθιστρόημα είναι έξοχο: η γνωστή λυρική, τρυφερή, συναρπαστική γραφή της συγγραφέως, αναδρομές στο παρελθόν σε αρμονικό συνδυασμό με τις δραματικές εξελίξεις στο τώρα, το παρελθόν της Βασιλικής που αγωνιζόταν να προοδεύσει για να φύγει από τον βραχνά της κλειστής σπαρτιάτικης κοινωνίας, το παρόν της, με την ανάπηρη μητέρα της και τις ζωές των αδελφών της, το αβέβαιο αύριο.

Συγκινήθηκα πάρα πολύ με την καθημερινότητα της Βασιλικής πλάι στην κατάκοιτη μητέρα της. Οι αγωνίες της, η απελπισία της, ο φόβος της με συγκίνησαν και μου έδειξαν ξανά πόσο καλή συγγραφέας είναι η κυρία Ξύδη. Σκηνές ολοζώντανες, ανατριχιαστικές, ωμές, ειλικρινείς, με ταξίδεψαν από τη Σπάρτη στην Αθήνα κι από κει στην Αυστραλία. Λιτές και περιεκτικές παράγραφοι, παραστατικότατοι διάλογοι, υπέροχες λέξεις, ένα αισιόδοξο φινάλε που δε με απογοήτευσε, είναι λίγα μόνο από τα πλεονεκτήματα του βιβλίου.

Η Βασιλική αφηγείται τη ζωή της: από την καταπίεση στα δύσκολα πρώτα χρόνια της ζωής της στις σπουδές και στους πρώτους της έρωτες. Λιθαράκι λιθαράκι, χωρίς υπερβολές, χωρίς μακρηγορίες, χωρίς περιττές σκηνές, συγκροτείται ένας ολοκληρωμένος χαρακτήρας, που διαμορφώνει τα θέλω του και τις επιθυμίες του, αναζητώντας τρόπους να υπερκεράσει τα εμπόδια προς αυτούς τους στόχους. Πόσο την επηρέασαν η μητέρα της και ο πατέρας της ή οι κοινωνικές καταστάσεις στο χωριό; Πώς την άλλαξαν οι άντρες εραστές και οι γυναίκες φίλες που στάθηκαν πλάι της; Θα καταφέρει να γίνει και η ίδια μανα ή οι αποκαλύψεις θα έρθουν αναπάντεχα νωρίς; Ελεύθερη πτώση η ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος για έναν ανυποψίαστο αναγνώστη!

Πάνος Τουρλής