Πορτοκαλάδα σλουρπ!

του Βασίλη Κουτσιαρή

Ο μικρός ήρωας της νέας ιστορίας του Βασίλη Κουτσιαρή λαχταράει να πιει την πορτοκαλάδα με ανθρακικό που του έφερε δώρο η θεία του. Η μαμά όμως ξέρει πως το ανθρακικό δεν κάνει καλό και του κρύβει το πολύτιμο αναψυκτικό. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το φαγητό τους εκείνο το βράδυ ήταν μπάμιες! Κι έτσι ο αφηγητής σκαρφίζεται κάτι που θα τον οδηγήσει σε μια ευφάνταστη περιπέτεια όλο εκπλήξεις!

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω και είναι γεμάτο αστεία στιγμιότυπα και περιστατικά που αφήνουν ένα γλυκό (σαν πορτοκαλάδα!) επιμύθιο. Η κεντρική ιδέα είναι το βλαβερό του ανθρακικού αλλά η ιστορία αυτή καθαυτή αφήνει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να περιπλανηθούν στην καθημερινότητα ενός μικρού παιδιού, να ζήσουν τις αντιλήψεις του και το σκεπτικό του και να γελάσουν με τα καμώματά του. Το παιδί μαθαίνει λοιπόν μέσα από το γέλιο και το φροντισμένο λεκτικά κείμενο τι θα μπορούσε να του συμβεί αν παράκουε το «μη» των γονιών του κι έτσι δεν έχουμε ένα «δάχτυλο» να κουνιέται φοβιστικά μπροστά στα μάτια τους αλλά μια εξιστόρηση οικείων καταστάσεων και γεγονότων που θα φέρει αυθόρμητα χαμόγελα στα παιδικά χείλη. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας περιγράφει με ειλικρίνεια το πάθημά του και καταλαβαίνει το λάθος του, κάτι που αναγνωρίζει προς μεγάλη χαρά των γονιών του στο τέλος του βιβλίου.

Η εικονογράφηση της κυρίας Ναταλίας Καπατσούλια δίνει έμφαση στις ανθρώπινες φυσιογνωμίες, χρησιμοποιώντας ωραία χρώματα και αποδίδοντας τις κινήσεις τους με αγάπη απέναντι στον αναγνώστη που θα εμπιστευτεί το βιβλίο. Οι εκφράσεις ποικίλουν και καταγράφονται ρεαλιστικά: από την πονηριά ως την ήττα και την αναγνώριση του λάθους είναι ένας δρόμος αστείος, ζωηρός και πολυποίκιλος. Επιπλέον απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το χειρότερό μου φαγητό, τις μπάμιες!

Η «Πορτοκαλάδα Σλουρπ!», το 1ο βιβλίο της σειράς «Μικροί ήρωες σε μεγάλες σκανταλιές», είναι ένα διασκεδαστικό κείμενο για τις συνέπειες της ανυπακοής στις επιθυμίες των γονιών και μια σειρά από αστεία περιστατικά μέσα από τα οποία οποιοδήποτε παιδί καταλαβαίνει πώς πρέπει να βελτιώσει τη συμπεριφορά του.

Πάνος Τουρλής