Ποιος θα πάρει το αυγό;

της Σοφίας Τσιάμη

Στη Φάρμα Χάρμα, που είναι γεμάτη ζωάκια, η κότα η Μαριγώ αγωνίζεται εδώ και καιρό να κάνει ένα αυγό! Χιόνια, βροχές, λιακάδες, και η φωλιά της άδεια. Τι κι αν την παρηγορούν η Κατίνα η προβατίνα, η Μίνα η ψιψίνα και η Πιπίτσα η γουρουνίτσα, εκείνη έχει πληγωθεί αφάνταστα και καταφεύγει σε γιατρούς κι ομοιοπαθητικούς. Ώσπου μια μέρα…

Το κείμενο απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω και περιγράφει με διασκεδαστικό και ποιητικό τρόπο τη ζωή στη φάρμα και την απελπισία της Μαριγώς. Η υπόθεση έχει μια ανατροπή που θα αλλάξει την πορεία της ζωής της κοτούλας μας, δείχνοντας έτσι το μέγεθος και τις διαφορετικές εκφάνσεις της μητρότητας. Σαν παραμύθι διαβάζεται ευχάριστα ενώ τα μηνύματα που περνάει καλό είναι να τα ανακαλύψει ο μικρός αναγνώστης με τη βοήθεια ενός ενήλικα. Η μητρότητα έχει πολλές και διαφορετικές εκφράσεις, πάνω απ’ όλα όμως είναι η Αγάπη αυτή καθαυτή κι έτσι πρέπει να την εκλάβουν τα παιδιά. Υπάρχουν άφθονες ιδέες για επεξεργασία μες στο κείμενο: αν μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει παιδιά πόσο εφικτό και θεμιτό είναι να υιοθετήσει ένα που δεν είναι δικό της; Πόσο άσχημο είναι να στερείται κάποια τη μητρότητα και πώς μπορεί να βρει μια εξισορρόπηση στη ζωή της, διοχετεύοντας αλλού την αγάπη της; Πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι γύρω μας που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της ζωής και θα υποστηρίξουν τις επιλογές μας;

Το «Ποιος θα πάρει το αυγό;» της κυρίας Σοφίας Τσιάμη με την πρώτη ματιά φαίνεται απλό κειμενάκι, έχει όμως πάμπολλα μηνύματα και διαχρονικές αξίες που περνάει ανάμεσα από τις γραμμές κι έτσι το παιδί που θα εμπιστευτεί αυτό το βιβλίο θα έχει πολλά ερεθίσματα για μια διασκεδαστική και ουσιαστική συζήτηση πάνω σε θέματα ηθικής, αγάπης και δοτικότητας. Η εικονογράφηση της κυρίας Μαριλένας Αγγελίδου βοηθάει πολύ στις ευχάριστες ώρες που θα περάσουν μαζί γονιός και παιδί, μιας και η εικονογράφηση είναι ζωηρή, με πολλά χρώματα και αποτυπώνει εύληπτα τις μικρολεπτομέρειες και τους ενοίκους μιας φάρμας (μα τι όμορφα αυτά τα μεγάλα μάτια των χαρακτήρων, πόσο εκφραστικά!). Το παραμύθι αυτό είναι μια καλή πρώτη επιλογή για την ισχυροποίηση του δεσμού μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και ταυτόχρονα η αφορμή για μια ουσιαστική και ποιοτική συζήτηση που τόσο έχουμε ανάγκη στην εποχή μας, μικροί και μεγάλοι!

Πάνος Τουρλής