Πιο όμορφος κι από σένα

του Κώστα Χαραλά

Ο Φίλερ, ένα σπάνιο γιουκαλίλι και ο Ρασμούσεν, ένας μπλε παπαγάλος, ξεκινάνε μαζί για ένα ταξίδι στις ζούγκλες του Αμαζονίου. Ζουν διάφορες περιπέτειες που ατσαλώνουν τη φιλία τους ενώ ταυτόχρονα, εν όψει του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, ένας Άγγλος κι ένας Γερμανός επιστήμονας ψάχνουν να βρουν τα πολύτιμα λαστιχένια δέντρα από όπου παράγεται το καουτσούκ που χρειάζονται οι πολεμικές τους μηχανές. Πώς θα διασταυρωθούν οι δρόμοι τους με των πουλιών και τι αναπάντεχες εξελίξεις θα έχει αυτή η ιστορία;

Ο Κώστας Χαραλάς έγραψε μια συναρπαστική περιπέτεια για παιδιά από 10 ετών και πάνω που δείχνει μέσα από ανατρεπτικά γεγονότα και εκπλήξεις την οικολογική καταστροφή που επιφέρει ο αχόρταγος ανθρώπινος παράγοντας. «Μας ενδιαφέρει κάτι πολύτιμο και σημαντικό; Θα καταστρέψουμε τη γύρω περιοχή και θα διαταράξουμε το οικοσύστημα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αρκεί ν’ αποκτήσουμε το μετάλλευμα, το υλικό, οτιδήποτε θα μας κάνει πιο πλούσιους και, σε περίπτωση πολέμου, θα μας χαρίσει τη νίκη», δείχνουν να σκέφτονται οι δύο επιστήμονες κατάσκοποι. Ταυτόχρονα, ο τρόπος που μας συστήνονται τα δυο πουλιά είναι κωμικοτραγικός, μιας και ζουν διάφορες περιπέτειες με κωμική χροιά αλλά και δραματική ένταση. Βλέπουμε λοιπόν πως μέσα σε μόλις 100 σελίδες ξεπηδά μια πυκνή ιστορία γεμάτη περιπέτεια και δράση, καθώς και ευαίσθητα μηνύματα.

Τα γιουκαλίλι είναι το πιο μοναχικό και σπάνιο είδος παπαγάλου, που ζει απομονωμένο σ’ ένα καρυδόδασος, στο οποίο δεν εισβάλλουν άλλα ζώα. Είναι λίγο αργά στις κινήσεις τους και αγαθά στις προθέσεις τους. Ο Φίλερ θέλει ν ανοίξει τα φτερά του πέρα από τα όρια της περιοχής όπου ζει η φυλή του, θέλει να δοκιμάσει εξωτικές γεύσεις, να δει άλλα πλάσματα! Βαριέται να κάνει ό,τι και οι άλλοι, δηλαδή να τριγυρίζει χωρίς σκοπό ή να χαζοπαίζει, κι έτσι σύντομα θεωρήθηκε αντικοινωνικός και μονόχνοτος για τους γύρω του. Αυτό το άτακτο πουλί θα κάνει την επανάστασή του, θα φύγει από το δάσος και θα γνωρίσει τον νορβηγικό παπαγάλο Ρασμούσεν που έχει λίγο μεγαλύτερη πείρα από τον έξω κόσμο, έστω κι αν πέφτει στις ίδιες παγίδες με τον Φίλερ. Δυστυχώς η ανορθόδοξη γνωριμία τους με τους αντίπαλους επιστήμονες θα τερματίσει πρόωρα το ταξίδι αυτό και θα τους φέρει αντιμέτωπους μ’ ένα μεγάλο δίλημμα.

Ως προς τους ανθρώπινους χαρακτήρες, έχουμε τον Κορνήλιο Μπεκ, διακεκριμένο βοτανολόγο με πλούσια βιβλιοθήκη και με σημαντικό ερευνητικό έργο στις ορχιδέες, ο οποίος ξαφνιάζεται όταν, σε μια εμπιστευτική αποστολή στον Αμαζόνιο που του ανέθεσε το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, διαπιστώνει πως τα γιουκαλίλι υπάρχουν και δεν είναι μύθος. Γιατί βρίσκεται εκεί; Μα φυσικά για το καουτσούκ κι έτσι ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου σε περιοχές του ισημερινού για να το βρει και να αποκτήσει πρώτη η δική του χώρα μεγάλες ποσότητες για την πολεμική της μηχανή. Στον ίδιο αγώνα δρόμου αποδύεται και ο Γερμανός καθηγητής Ξαβιέρ Ντας, με τον οποίο οι δρόμοι θα διασταυρωθούν με απρόβλεπτες εξελίξεις. Δυστυχώς το φινάλε δεν ήταν και πολύ καλό, μιας και δόθηκε έμφαση στη διάσωση κι όχι στην τιμωρία, κάτι που με γέμισε προσμονή για μια, έστω και την τελευταία στιγμή, ανατροπή, κάτι που δε συνέβη. Πιστεύω πως μια άλλη κατάληξη θα εμπλούτιζε επί το λογοτεχνικότερο αυτό το μυθιστόρημα.

Ωραίες και εκτενείς αλλά συναρπαστικές περιγραφές, ρεαλιστικές σκηνές δράσης και αγωνίας, χιούμορ, αναπάντεχες παρομοιώσεις και μεταφορές («…και η νύχτα γύρισε την κλεψύδρα ανάποδα, έχοντας στο νου της να προλάβει να φύγει πριν έρθει το πρωί», σελ. 12) είναι κάποια από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κειμένου που μου χάρισαν ώρες διασκέδασης αλλά και περισυλλογής. Το «Πιο όμορφος από σένα» είναι μια διαφορετική πρόταση πάνω στη φιλία και την ασημαντότητα της εξωτερικής εμφάνισης καθώς και ένα σήμα κινδύνου για την αλόγιστη καταστροφή περιοχών σημαντικών για την οικολογική ισορροπία της φύσης.

Πάνος Τουρλής