Ο 6ος στόχος

των James Patterson και Maxine Paetro

Στο 6ο βιβλίο της Γυναικείας Λέσχης Φόνων οι παράλληλες υποθέσεις προς εξιχνίαση είναι: 1) ο ψυχοπαθής Άλφρεντ Μπρίνκλι ανοίγει πυρ σε ένα κατάμεστο τουριστικό φέρι που έκανε βόλτες στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο (ανάμεσα στα θύματα είναι και η ιατροδικαστής Κλερ Γουόσμπερν, μέλος της Λέσχης), 2) ένας άνθρωπος που προσπαθεί να τελειώσει μια μελέτη που γράφει αλλά οι θόρυβοι της πολυκατοικίας δεν τον αφήνουν σε ησυχία και του σπάνε τα νεύρα, επομένως παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, 3) μια σειρά από παιδιά και νταντάδες απάγονται, οι νταντάδες βρίσκονται δολοφονημένες, τα παιδιά όμως έχουν εξαφανιστεί, χωρίς καμία ειδοποίηση για λύτρα. Θα καταφέρει η Λίνζι Μπόξερ να ανταπεξέλθει σε όλα αυτές τις υποθέσεις;

Το βιβλίο διαδραματίζεται ένα μήνα μετά τον «5ο ιππέα» και έμεινα κάπως ικανοποιημένος εν συνόλω, χωρίς όμως ακόμη η δυναμική της σειράς να φτάνει στο επίπεδο των πρώτων βιβλίων. Οι επιμέρους υποθέσεις που περιγράφονται είναι ολοκληρωμένες, με τις ανατροπές και τις εκπλήξεις τους ενώ οι προσωπικές ιστορίες των ηρωίδων προχωράνε λίγο ακόμη. Οι ιστορίες του ψυχοπαθούς δολοφόνου και των απαχθέντων παιδιών είναι καλοσχεδιασμένες, με τον Άλφρεντ Μπρίνκλι να καταλαμβάνει σχεδόν όλο το μυθιστόρημα και μέσα από την ιστορία του να τονίζεται ξεκάθαρα πόσο επικίνδυνο είναι να ισχυριστεί κάποιος αθωότητα λόγω σχιζοφρένειας. Την υπόθεσή του ως πολιτική αγωγή αναλαμβάνει η Γιούκι Καστελάνο για πρώτη φορά μετά την πρόσληψή της ως αντεισαγγελέας και δίνει μια πραγματικά σκληρή μάχη. Θα αθωωθεί ή θα καταδικαστεί ο δολοφόνος; Και σε τι βαθμό θα εκμεταλλευτεί αυτήν την εντύπωση εκείνος για να προκαλέσει κι άλλο κακό; Πώς θα νιώθει η Κλερ ως ένα επιζών θύμα του, παρ’ όλο που μαθαίνει ένα ευχάριστο νέο; Ποιος ήταν ο 6ος στόχος και σε τι θα βοηθήσει όταν επέλθει ο μεταγενέστερος θάνατός του;

Η υπόθεση των εξαφανισμένων παιδιών και τον νεκρών νταντάδων τους με κράτησε σε αρκετή αγωνία και προκάλεσε την οργή μου όταν έμαθα τι πραγματικά κρυβόταν πίσω από αυτήν την πλεκτάνη. Η αφορμή για να στηθεί αυτή η «επιχείρηση» έδειξε το άκρον άωτον της κτηνωδίας που μπορεί να κρύβει ο άνθρωπος μέσα του. Μια καλά στημένη κομπίνα που απάγει αθώα παιδιά, προκαλώντας αβάσταχτη οδύνη στις ζωές των γονιών τους και ανατρέποντας για πάντα την καθημερινότητά τους.

Σε αυτό το βιβλίο, η επιθυμία της Λίνζι Μπόξερ γίνεται δεκτή: υποβιβάζεται σε αρχιφύλακα, ώστε να αφιερώνεται περισσότερο σε αυτό που πραγματικά ξέρει να κάνει και αγαπά: να βρίσκεται στον δρόμο, να είναι μέρος της ενεργού δράσης, μακριά από γραφεία και καθιστική εργασία. Η Λέσχη συγκεντρώνεται κάνα δυο φορές, πιο πολύ όμως για νέα, κουτσομπολιά και ειδήσεις παρά για τις τρέχουσες υποθέσεις. Τέλος, κάποιες απερίσκεπτες κινήσεις της Λίνζι βοηθούν τον Τζο να καταλάβει πόσο κακό κάνει στη γυναίκα που αγαπάει με την απόσταση που τους χωρίζει κι έτσι προβαίνει σε κάποιες αλλαγές. Τέλος, πραγματικά αναρωτιέμαι πώς έχουν επιζήσει ως τώρα όλοι οι χαρακτήρες, αφού τρώνε συνέχεια: ντόνατς, cinnamon rolls, πίτσες, σάντουιτς, κοτόπουλο με κάρι, ρύζι. Είπαμε, δεν υπάρχει μεσογειακή διατροφή στις Πολιτείες αλλά όλοι τρώνε τα ίδια και με άτακτα ωράρια; Αναρωτιέμαι!

Ο «6ος στόχος» είναι ένα σχετικά καλό θρίλερ, γεμάτο υποθέσεις και προσωπικές εξελίξεις των μελών της Λέσχης, με κλιμακωτή αγωνία και μια έκπληξη στις τελευταίες σελίδες. Επομένως, θα συνεχίσω και με το επόμενο βιβλίο για να δω πώς θα εξελιχθούν από δω και πέρα οι χαρακτήρες.

Πάνος Τουρλής