Ο χορός της θεάς

της Δήμητρας Ιωάννου

Τι ανακάλυψε ο καθηγητής Νικηφόρος Έξαρχος και πόσο σημαντικό είναι για τον κόσμο της επιστήμης και της αρχαιολογίας ώστε να τον δολοφονήσουν; Ποιον μηχανισμό αναθέτει στην κόρη του να βρει και ποιοι είναι οι Πενήντα Πέντε που θα τη βοηθήσουν; Τι απεικονίζει το άγαλμα της Νίκης του Περικλέους και γιατί είναι σημαντικό για τον αρχαιολογικό κόσμο; Ποιοι κρύβονται πίσω από τα ονόματα Θησέας και Σκορπιός και πόσο επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν προκειμένου να το αποκτήσουν; Πού βρίσκονται τα έξι νομίσματα με τις θεές του Ολύμπου και πόσο εύκολα μπορούν να βρεθούν; Ποιος ο ρόλος τους στην αναζήτηση του περίφημου αγάλματος;

Η Δήμητρα Ιωάννου επιστρέφει μ’ ένα μυθιστόρημα-έκπληξη, αφιερωμένο στην ελληνική μυθολογία, στην αρχαία Ελλάδα και στην υπόγεια Αθήνα. Χωρίς ν’ αφήνει στην άκρη το ρομαντικό στοιχείο που ξέρει να διαχειρίζεται πολύ καλά, δημιουργεί μια μυστική αδελφότητα κι ένα κυνήγι θησαυρού που θα οδηγήσει σε κάτι επαναστατικό για τον χώρο της αρχαιολογίας. Αγωνία και σασπένς, ανατροπές και εκπλήξεις δημιουργούν μια περιπέτεια που με εντυπωσίασε με τα πραγματολογικά της στοιχεία και τις εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες που μου χαρίστηκαν αφειδώς και εύληπτα. Η συγγραφέας, έχοντας σπουδάσει το αντικείμενο αλλά και έχοντας ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά της μέσα από τα προηγούμενα βιβλία της, με το παρόν μυθιστόρημα καταφέρνει να δημιουργήσει ένα μελετημένο, σωστά στημένο μυστήριο, με διαδοχικά βήματα επίλυσης, κακούς που κυνηγούν τους καλούς, έναν άγνωστο αντίπαλο που κινείται πάντα στη σκιά χωρίς να ξέρει κανείς την πραγματική του ταυτότητα και, φυσικά, έρωτα.

Ο Νικηφόρος Έξαρχος είναι διακεκριμένος καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παθιασμένος με την εξεύρεση χαμένων αρχαιολογικών μνημείων και με προσωπική του σταυροφορία την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Λίγο καιρό πριν την ημέρα της δολοφονίας του, είχε κάνει μια συγκλονιστική ανακάλυψη που αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει για να την προστατέψει από άπληστα χέρια. Τα τελευταία του λόγια είναι ένας γρίφος για την κόρη του, στην οποία τα εμπιστεύτηκε. Η Νίκη, έχοντας να αντιμετωπίσει το πένθος της, διαπιστώνει πως στο σπίτι της έρχεται να εγκατασταθεί η ετεροθαλής αδελφή της, Ηλέκτρα, με τον φίλο της, Τζον. Η Ακατονόμαστη είναι κόρη της ερωμένης του Νικηφόρου και δεν έγινε ποτέ δεκτή από σύζυγο και Νίκη. Να όμως που τα πράγματα εξελίσσονται απρόσμενα και ίσως οι δυο τους έρθουν κοντύτερα απ’ ό,τι νομίζουν. Μαζί τους είναι Μάρκος Απέργης, αγαπημένος φίλος του καθηγητή, που τον μεγάλωσε και τον στήριξε, έχει ανήσυχη φύση, ασχολήθηκε με το εμπόριο και ειδικότητά του είναι να εντοπίζει σπάνια και ακριβά αντικείμενα για λογαριασμό ανθρώπων που μπορούσαν να τα πληρώσουν. Ανάμεσα σε αυτούς τους τέσσερις ανθρώπους θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα συναισθήματα, μαζί θα κινδυνέψουν, θα ψάξουν, θα αγωνιστούν να βρουν τη Νίκη του Περικλέους, τον μεγαλύτερο θρύλο των χαμένων ελληνικών θησαυρών, έργο του Φειδία.

Η Δήμητρα Ιωάννου έχει κάνει μια αξιόλογη έρευνα κι έχει ενσωματώσει σωστά όλα τα πραγματολογικά στοιχεία που χρειάζονται σ’ ένα ιδιαίτερο κυνήγι που δε σταμάτησε να με εκπλήσσει ως προς τις εξελίξεις και τους ρόλους των χαρακτήρων. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, κανείς δεν είναι αυτό που δείχνει, μια μυστική οργάνωση παρακολουθεί τα πάντα, μια σκιά θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να αποκτήσει το άγαλμα και οι τέσσερις πρωταγωνιστές θα ζήσουν περιπέτειες που θα τους ταξιδέψουν στους ναούς της Ελευσίνας, της Περαχώρας και της Βραυρώνας, στην Πλάκα, στον Σκαραμαγκά, ακόμη και στις υπόγειες στοές της Αθήνας, που θα αποτελέσουν ένα καταπληκτικό σκηνικό για την κορύφωση του βιβλίου. Μέσα στο κείμενο όμως βρίσκουν χώρο να καταγραφούν και σκέψεις γύρω από τη φιλία και την προδοσία, την πίστη στον εαυτό μας και την ελευθερία της σκέψης και της γνώμης μας, το ψέμα και τη μοναξιά που κρύβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δίνονται αξιοσημείωτα περιστατικά που τονίζουν την αξία της προσωπικότητας, το θάρρος της γνώμης και το εφήμερο της πλαστικής ομοιομορφίας που επιτάσσει η μόδα), η αγάπη προς την Ιστορία της πατρίδας μας και ο σεβασμός απέναντι στα τεχνουργήματά της. Έξυπνες ερωτικές αντιζηλίες και παρεξηγήσεις, λιτές και κομψές παρομοιώσεις και μεταφορές, ευρηματικοί τρόποι εξιχνίασης των βημάτων που οδηγούν στον θησαυρό, πληροφορίες για τη λατρεία, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και την ταυτότητα των δώδεκα θεών είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μυθιστορήματος.

«Ο χορός της θεάς» είναι μια ριζικά διαφορετική ως προς το θέμα και την πλοκή μυθιστορηματική πρόταση της Δήμητρας Ιωάννου που με παρέσυρε σε κρυφά μονοπάτια και αχάρακτους δρόμους. Αινίγματα, γρίφοι, κρυμμένα τεχνουργήματα, μυστικές οργανώσεις, αόρατοι εχθροί, υπόγειες στοές και η ελληνική μυθολογία χαρίζονται απλόχερα και μελετημένα σ’ ένα συναρπαστικό μίγμα που με κράτησε ως το τέλος.

Πάνος Τουρλής