Ο χαμένος μύθος του Αισώπου

του Κώστα Στοφόρου

Ο Λυκούργος και η Ρόδη παθαίνουν πολιτισμικό σοκ όταν πηγαίνουν για διακοπές με τους γονείς τους στη Σάμο και καταλύουν στο Μεσαίο Καρλόβασι, όπου τους φιλοξενούν ο θείος Πυθαγόρας και η θεία Διαμαντούλα, Βαρεμάρα, ανία, μπόλικες περιηγήσεις και τίποτα το συναρπαστικό, ώσπου ανακαλύπτουν ότι δίπλα μένουν ο Νικόλας και η Μπέρτα, οπότε σαν κάτι να αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα από διασκέδαση! Πόσο μάλλον όταν εμφανίζεται στην πόρτα των θείων τους ο δημοσιογράφος Γιάννης Γκίκας, που τους ανακοινώνει ότι βρέθηκε στα χέρια του ένα αντίτυπο του 1810 από τους Μύθους του Αισώπου, που ανήκε στον Λυκούργο Λογοθέτη, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του νησιού. Σε αυτό το βιβλίο βρέθηκε και ένας μυστηριώδης χάρτης, που οδηγεί στον φημολογούμενο θησαυρό του Λογοθέτη! Έτσι, οι διακοπές επιτέλους γίνονται αφάνταστα διασκεδαστικές!

Ο κύριος Κώστας Στοφόρος συνεχίζει να σεργιανίζει στα ελληνικά νησιά και πόλεις σαν άλλη Αντιγόνη Μεταξά και να χαρίζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο πάμπολλες γνώσεις και ιστορικά στοιχεία για τον κάθε τόπο. Αυτήν τη φορά ο προορισμός είναι η Σάμος και δε χόρταινα να το διαβάζω μιας και αυτό το νησί είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν οι γονείς μου! Πυθαγόρειο, Καρλόβασι, Σεϊτάνι, Μυτιληνιοί, Ποτάμι, η πανίδα και η χλωρίδα του νησιού, η μοναδική του ιστορία, το ντόπιο κρασί, ο Λυκούργος Λογοθέτης, ο Αίσωπος, είναι όλα εδώ, δοσμένα με τον τρόπο που αγαπά ο συγγραφέας να χαρίζει τα κείμενά του στα μικρά παιδιά. Άλλο ένα συναρπαστικό ταξίδι, δυστυχώς χωρίς την παρέα των δύο προηγούμενων βιβλίων, όμως και αυτά τα παιδιά είναι αξιολάτρευτα. Επιπλέον, σε αυτό το βιβλίο, ως φόρος τιμής στο έργο της Άλκης Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας», τα δυο αδέλφια κάθε βράδυ κάνουν ανασκόπηση της μέρας τους με την ερώτηση «ΕΥ-ΠΟ» / «ΛΥ-ΠΟ»;, ακριβώς με τον τρόπο που το κάνουν οι μικροί πρωταγωνιστές του βιβλίου της λατρεμένης συγγραφέως.

Τι συνδέει τον Αίσωπο με το νησί; Γιατί ο Λυκούργος Λογοθέτης είχε βιβλίο του Αισώπου στα χέρια του και τι περιέχει ο θησαυρός; Θα καταφέρουν τα παιδιά να βρουν τη λύση του γρίφου και να εντοπίσουν τον θησαυρό; Τι σκοπούς έχει ο Γιάννης Γκίκας, αυτή η «νυφίτσα με πόδια» και ποιος πραγματικά τον έστειλε στο νησί και γιατί;

«Ο χαμένος μύθος του Αισώπου» είναι μια συναρπαστική περιπέτεια για παιδιά από 9 ετών και πάνω, γεμάτη αγωνία, ανατροπές, εκπλήξεις αλλά και εύληπτες, κατανοητές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

Πάνος Τουρλής