Ο φύλακας των χαμένων υποθέσεων

του Jussi Adler - Olsen

Από τα καλά αστυνομικά μυθιστορήματα, εξέχον δείγμα της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Πρωτότυπη υπόθεση, πρωτότυπο ζευγάρι αστυνομικών, κλιμάκωση της υπόθεσης, ίχνη που είναι μπροστά σου αλλά μόνο όταν τα φωτίζει ο συγγραφέας διαπιστώνεις ότι ΕΠΡΕΠΕ να το είχες καταλάβει κι ΕΣΥ!

Το 2002, η Μερέτε Λίνγκαρ, αντιπρόεδρος του Κόμματος των Δημοκρατών, εξαφανίζεται μυστηριωδώς από το πλοίο που τη μετέφερε από την Κοπεγχάγη στη Γερμανία. Ο αδερφός της, με σοβαρή νοητική αναπηρία ύστερα από τροχαίο ατύχημα, κλείνεται σε ίδρυμα. Το 2007 ο επιθεωρητής Καρλ Μερκ, πραγματικό πρόβλημα στους κόλπους της Αστυνομίας λόγω των δικών του μεθόδων που ακολουθεί, παραπετιέται σε ένα καινούργιο γραφείο που δημιουργείται αποκλειστικά για ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Ο Μερκ νιώθει σχεδόν ξοφλημένος ενώ ταυτόχρονα αγωνίζεται να κλείσει τις πληγές που του προκάλεσε η τελευταία επίθεση εν ώρα υπηρεσίας, μια επίθεση από αγνώστους που στοίχισε τη ζωή σε έναν συνάδελφό του κι έναν άλλον τον καθήλωσε παράλυτο στο κρεβάτι. Ο Μερκ ήταν εκεί αλλά είχε λιποψυχήσει και δεν επιτέθηκε στους δράστες. Σα να μη φτάναν όλα αυτά, για βοηθό του του φόρτωσαν τον Άσαντ, έναν Σύριο πολιτικό πρόσφυγα που κρύβει κι αυτός τα δικά του μυστικά αλλά με τέτοια και τόση προσοχή στη λεπτομέρεια και ένα τόσο ακονισμένο μυαλό που πολλές φορές τον κατευθύνει σωστά!

Τυχαία η πρώτη υπόθεση που αναλαμβάνουν είναι η εξαφάνιση της Μερέτε. Ο τρόπος που διαλέγει ο συγγραφέας να μας παρουσιάσει την υπόθεση και τα βήματα της κλιμάκωσης κάνουν το μυθιστόρημα αγωνιώδες, ανατρεπτικό, κάτι που δε θα το αφήνετε από τα χέρια σας! Η Μερέτε είναι ζωντανή και είναι κλεισμένη σε θιάλαμο συμπίεσης, θύμα ενός διεστραμμένου άντρα που θέλει να τη δει να βασανίζεται και να τιμωρείται γιατί εξαιτίας της η οικογένειά του δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε ποιος είναι ο ένοχος και γιατί του σάλεψε και συγκέντρωσε τόσο μίσος για την αθώα γυναίκα! Ορφανοτροφεία, διπλοπροσωπία, ψευδείς ταυτότητες, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής θαλάμων αποσυμπίεσης (τώρα πτωχευμένη), μια ανάπηρη γυναίκα, ένα στημένο τροχαίο ατύχημα, ένας ιστός άριστα φτιαγμένος για να πιάσει στα δίχτυα του τον ανυποψίαστο αναγνώστη που διψά για καλά αστυνομικά μυθιστορήματα!

Πάνος Τουρλής