Ο φίλος μου ο Άλφι

του Γιώργου Μπουμπούση

Ο Άλφι είναι σούπερ ήρωας! Με τα κόκκινα γυαλιά μυωπίας και την κίτρινη μπέρτα του πετάει πάνω από την πόλη, βοηθώντας όποιον έχει ανάγκη ή κινδυνεύει. Είναι φίλος με τον αφηγητή του παραμυθιού και μαζί κάνουν πράγματα που ο μικρός πρωταγωνιστής μόνος του ίσως να μην τα κατάφερνε! Τι σημαίνει όμως το όνομα του Άλφι και ποιος είναι στην πραγματικότητα; Θα καταφέρει το παιδί που μας εξιστορεί το παραμύθι να ζήσει χωρίς εκείνον, αν τον χρειαστούν κάπου αλλού;

Ο Γιώργος Μπουμπούσης μας αφηγείται μια ιστορία που μου έφερε δάκρυα στα μάτια και με γέμισε συγκίνηση και ταυτόχρονα θαυμασμό. Πιστεύω πως είναι το πιο αντιπροσωπευτικό του έργο, μιας και εδώ νομίζω πως αποκαλύπτεται όλος του ο ψυχισμός και η ματιά που ρίχνει στα παιδιά με τα οποία μεγαλώνει κι εκείνος, διδάσκοντάς τα από την έδρα ή από όπου αλλού του δίνεται η ευκαιρία. Ήδη ο σούπερ ήρωας έχει ένα «μειονέκτημα», φοράει γυαλιά μυωπίας κι αυτό τον κάνει πιο προσιτό σε παιδιά που βοηθιούνται για να βλέπουν καλύτερα. Η ιστορία εξελίσσεται με ρεαλισμό και φαντασία, δείχνοντάς μας πόσα πράγματα κάνουν μαζί ο Άλφι και ο φίλος του. Νόμιζα πως ήξερα το τέλος, όσο πλησίαζε η στιγμή που θα γινόταν το πάρτι γενεθλίων του παιδιού περίμενα πως όλα θα γίνουν όπως φαίνονταν και τότε σκάει μια βόμβα μεγατόνων που με έκανε να δακρύσω και εξύψωσε το ηθικό μεγαλείο του παιδιού και του συγγραφέα. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως ο μικρός αφηγητής κι ο Άλφι πρέπει να χωριστούν (για λίγο ή για πολύ, άραγε; ) αλλά και ποιο είναι στην πραγματικότητα το παιδί που ξεδιπλώνει την ιστορία του. Διαβάστε το και αγκαλιάστε τα δικά σας σποράκια σφιχτά, σταθείτε δίπλα τους σε κάθε τους ανάγκη και να είστε περήφανοι όχι μόνο για τα λάθη τους αλλά και για τα επιτεύγματά τους.

Η Ανδριάννα Ρούσσου εικονογραφεί τις περιπέτειες του Άλφι  με γλυκύτητα και τρυφερότητα. Ο μικρόκοσμος των παιδιών (παιδική χαρά, κολυμβητήριο, σπίτι) αναπαρίσταται με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, ζωηρά χρώματα και ρεαλισμό. Το γλυκό φιλί μάλιστα Ιάνθης και παιδιού είναι τόσο όμορφο και αισθαντικό!

«Ο φίλος μου ο Άλφι» είναι ένα τρυφερό και γλυκό παραμύθι που δείχνει στα παιδιά πώς να πιστέψουν στον εαυτό τους και πώς να ξεπεράσουν τυχόν συναισθηματικά και φυσικά εμπόδια. Το εύρημα του Άλφι και η έκπληξη στο τέλος του παραμυθιού θα παρακινήσουν τα παιδιά να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και τους γονείς να τα αγκαλιάσουν γεμάτοι αγάπη, έστω και μόνο για την προσπάθεια που καταβάλουν σε ό,τι θέλουν να επιτύχουν ή να αντιμετωπίσουν.

Πάνος Τουρλής