Ο φάρος

του Παναγιώτη Δημητρόπουλου

Ο καπετάν Πέτρος είναι ο φαροφύλακας του νησιού και είναι πρότυπο για τον γιο του που μας αφηγείται την ιστορία. Όταν η δασκάλα βάζει τα παιδιά να σκεφτούν ποιο πρόσωπο θαυμάζουν και θέλουν να του μοιάσουν, ο μικρός πρωταγωνιστής ξεκινάει μια συζήτηση με τον πατέρα του που του συστήνει πολλά πρόσωπα από την αρχαία και τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. «Συνάντησαν πολλά εμπόδια ώσπου να πετύχουν τον στόχο τους κι όμως δεν το έβαλαν κάτω. Πίστεψαν στον εαυτό τους και μάντεψε… τα κατάφεραν», λέει χαρακτηριστικά!

Με πλούσιο λεξιλόγιο και σωστή δομή ξεδιπλώνεται η ζωή δεκαοκτώ προσωπικοτήτων από τον χώρο της φιλοσοφίας, της Ιστορίας, των Καλών Τεχνών, του Αθλητισμού και των επιστημών. Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Υπατία, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Μαντώ Μαυρογένους, Καλλιρρόη Παρρέν, Σπύρος Λούης, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Νίκος Καζαντζάκης, Γεώργιος Παπανικολάου, Δέσποινα Αχλαδιώτη, Λέλα Καραγιάννη, Nelly’s, Κατίνα Παξινού, Σοφία Βέμπο, Μαρία Κάλλας και Νίκος Γκάλης ζωντανεύουν μέσα από τον μελίρρυτο λόγο του πατέρα και τις σωστά διαλεγμένες προτάσεις του συγγραφέα, γεμίζοντας τον αφηγητή αλλά και τους μικρούς αναγνώστες πληροφορίες, επιτεύγματα, εκπλήξεις και λαμπρές πορείες. Σύντομα βιογραφικά σημειώματα, απόψεις και γνώμες τους, στάση ζωής και νοοτροπία δίνονται ευσύνοπτα μέσα σε έξι ή οχτώ σελίδες κατά μέσο όρο και σε ταξιδεύουν από την αρχαιότητα ως το σήμερα, από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, από τις ηρωικές μάχες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως τις κοινωνικές της Καλλιρρόης Παρρέν και τις ιατρικές του Γεωργίου Παπανικολάου.

Η εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά αποτυπώνει στο χαρτί τις γνωστές φυσιογνωμίες των βιογραφούμενων που όλοι έχουμε συναντήσει σε φωτογραφίες και ζωγραφικούς πίνακες, καταφέρνει όμως να τους δώσει ιδιαίτερη πνοή και να τους ανασυστήσει με το δικό της προσωπικό στυλ. Οι γραμμές της κρατάνε τα βασικά χαρακτηριστικά των προσώπων, τα οποία ενσωματώνει στο αντίστοιχο κοινωνικό, ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο ενώ μικρές λεπτομέρειες συνοδεύουν ταιριαστά το κείμενο. Τα φόντα που επιλέγει είναι ό,τι καλύτερο για την αποτύπωση των προσώπων, μιας και τα συνδυάζει με σημεία-κλειδιά του βίου τους και δίνει έτσι κάτι σαν συνοπτική ματιά στα όσα αναλύονται στο κείμενο.

Ο «Φάρος» είναι ένα αξιόλογο και προσεγμένο κείμενο του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου που συστήνει με τον καλύτερο τρόπο στα μικρά παιδιά κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού χώρου. «Σπουδαίοι άνδρες και γυναίκες που με τη ζωή και το έργο τους χάραξαν νέους δρόμους και ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές… Γνωρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους μέσα από τα σπουδαία επιτεύγματά τους γνωρίζουμε την πατρίδα μας, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Οι αγώνες, η επιμονή και το θάρρος τους μας διδάσκουν να κυνηγάμε με πάθος και αφοσίωση τους στόχους μας και μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλα τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους…».

Πάνος Τουρλής