Ο τυροκοφτερός

της Φωτεινής Σ. Κωνσταντοπούλου

b210767Ένα πανέξυπνο, ευρηματικό ββιβλίο για την ιστορία του τυριού: πώς παράγεται, πώς καταναλώνεται, πώς έρχεται στο πιάτο μας! Αστείο, διασκεδαστικό, επιμορφωτικό και με την πιο τρελή εικονογράφηση που έχω δει ως τώρα! Εικόνες πετάγονται ανάμεσα στο κείμενο και το συμπληρώνουν, οι υποσημειώσεις για τις επεξηγήσεις είναι παντού στη σελίδα (πάντα όμως τις συνοδεύει ένα βέλος!) και η γλώσσα είναι απλή, σχεδόν προφορική, σπιρτόζικη, χωρίς να υπολείπεται σε ποικιλία και σωστή σύνταξη και άνετα μπορει να την παρακολουθήσει ένα παιδί!

Ο Τυροκοφτερός με έμαθε ότι την τυροκομία την επινόησε σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Αριστέας, γιος του Απολλωνα! Έτσι ξεκινάει ο βίος του πιο μυρωδάτου και αγαπημένου εδέσματος όλων μας! Από τη φάρμα στην οποία έρχεται ο αρμεχτής («Μόλις τον βλέπουν να έρχεται οι φίλοι μου, γυρνάει το μάτι τους ανάποδα. Σπινιάρουν τα γιδοπρόβατα!», σελ. 18), στο τυροκομείο κι από κει στο σούπερ-μάρκετ. Ο αρμεχτής μάλιστα είναι και πολύ γκαζάκιας, οπότε το τυρί (σε μορφή γάλακτος) κάθε φορά προσεύχεται να μην ντεραπάρουν και ποτίζει πάλι το χώμα!

Ο Τυροκοφτερός εξηγεί ότι τα τυριά είναι σκληρά σαν την παρμεζάνα (όπως μια παλιά του αγάπη από τη Σικελία που του φέρθηκε πολύ σκληρά), σκληρά, ημίσκληρα και μαλακά. Μας μαθαίνει και πολλά άλλα: Πόσα άλλα είδη τυριών έχουμε λοιπόν; Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας παράγεται το τυρί; Τι είναι τα τυριά-τουρίστες; Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά του; Θα ευοδοθεί ποτέ ο έρωτας του Τυροκοφτερού με την κόρη του τυροκόμου, τη Λίζα; Πώς ταξιδεύει το τυρί στα μαγαζιά; Πόσο ωφέλιμο είναι για τον οργανισμό μας; Τελικά τι επάγγελμα θα ακολουθήσει το λατρεμένο τυρί, με τόσες περιπέτειες που ζει κάθε φορά ώσπου να παρκάρει στο ψυγείο του σπιτιού μας;

Με χιούμορ και λεξοπαιχνίδια, με υπέροχη προσέγγιση στο θέμα, ακριβώς στο στυλ του Ευγένιου Τριβιζά, έμαθα όλα τα τυριά, τις ιδιότητές τους, τις συνήθειές τους, την καθημερινότητά τους στο τυροκομείο και στα μαγαζιά από όπου τα αγοράζουμε. Το βιβλίο είναι απολαυστικό, με πολλές γνώσεις, επεξηγήσεις, χιόυμορ, αστεία περιστατικά, έρωτα αλλά και συνταγές μαγειρικής και παιχνίδια για όσα παιδιά θέλουν να ξεκουραστούν από το διάβασμα! Ευρηματικό και διαφορετικό!

Πάνος Τουρλής