Ο προφήτης του Θεού

του Ζιλμπέρ Σινουέ

Ο Ζιλμπέρ Σινουέ επέστρεψε στον κόσμο της λογοτεχνίας, ασχολούμενος αυτήν τη φορά με τη ζωή του Μωάμεθ, θρησκευτικού ηγέτη που ένωσε την Αραβία σε ενιαίο θρησκευτικό κράτος υπό το Ισλάμ. Με αφορμή την επιθυμία του Αμπντ αλ-Τζαουάντ, δημόσιου γραφιά, να πραγματοποιήσει την προτροπή που άκουγε στον ύπνο του από μια μυστηριώδη φωνή «να σώσει την ανάμνηση», δηλαδή τα έργα και τις πράξεις του κατά το Ισλάμ Αποστόλου του Θεού, επισκέπτεται στη Μεδίνα τον Σολιμάν Αλ-Ναμπάτι, έναν σάχεμπ, κάποιον από τους μάρτυρες που συναναστράφηκαν τον Μωάμεθ ούτως ειπείν. Έχουν περάσει σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Μωάμεθ και ο Αμπντ αλ-Τζαουάντ νιώθει επιφορτισμένος με αυτό το καθήκον: να καταγράψει τη μαρτυρία του σάχεμπ και να την αφήσει κληρονομιά στις επερχόμενες γενιές.

Η ιστορία εκτυλίσσεται με δύο τρόπους: τον κύριο όγκο του κειμένου τον γεμίζουν η ζωή, τα διδάγματα, οι προφητείες και ο αγώνας του Μωάμεθ να διαδώσει τον ισλαμισμό ενώ στο παρασκήνιο, προς ξεκούραση του αναγνώστη, ξετυλίγεται διακριτικά και με φόβο Θεού η ερωτική σχέση του γραφέα με την υπηρέτρια Σάλουα. Ο κύριος Σινουέ περιγράφει παραστατικότατα, τεκμηριωμένα και λεπτομερέστατα όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Μωάμεθ, το ιστορικό υπόβαθρο του βίου του, τις αλλαγές που επέφερε, τις μεταβολές στην κουλτούρα και στην πίστη των Αράβων κλπ. Χωρίς να είναι κουραστικό ή υπερβολικά λεπτομερές, το κείμενο φωτίζει κάθε πλευρά της προσωπικότητας του θρησκευτικού ηγέτη ενώ ο γραφιάς δίνει φωνή σε κάποια ερωτήματα που ίσως ξεπηδήσουν κι από τον ίδιο τον αναγνώστη.

Αυτό που τονίζει επανειλημμένα ο συγγραφέας είναι το γεγονός ότι οι επιταγές του Ισλάμ διατυπώθηκαν σε εποχές και περιστάσεις τελείως διαφορετικές από τις σημερινές, οπότε κάποιοι που εκμεταλλεύονται το όνομα του Αλλάχ παραμένουν προσκολλημένοι σε αυτές τις απόψεις τις οποίες διατυμπανίζουν για να προσελκύουν τον κόσμο, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με τη φιλοσοφία του Ισλάμ. Προσπαθεί δηλαδή ο συγγραφέας να είναι αντικειμενικός, πιστός και «θεάρεστος», όμως δε χάνει ευκαιρία να υποδείξει και την παραπλάνηση που υφίσταται σήμερα ο πληθυσμός που πείθεται να ακολουθήσει τους σημερινούς θρησκευτικούς ταγούς.

«Ο προφήτης του Θεού» είναι η ιδανική πρώτη γνωριμία με τον Μωάμεθ και τον ισλαμισμό για όποιον θέλει να ερευνήσει, να διασταυρώσει, να μάθει, να σκεφτεί πάνω σε αυτήν τη φιλοσοφία.

Πάνος Τουρλής