Ο Πολικός Αστέρας

του Πίτερ Χ. Ρέινολντς

Ένα αγόρι ακολουθεί ένα μονοπάτι και χάνεται. Θα ζητήσει βοήθεια από τα ζώα του δάσους αλλά η λύση κρύβεται μέσα του. Θα καταφέρει να ανακαλύψει τις δικές του επιθυμίες και ελπίδες; Πόσο μεγάλο είναι το ταξίδι της ζωής και πότε τελειώνει;

«Ο Πολικός Αστέρας είναι μια ιστορία για όλες τις ηλικίες. Είτε αρχίζεις ένα καινούριο ταξίδι είτε έχεις αποφασίσει να αλλάξεις κατεύθυνση στη ζωή σου είτε ξεκινάς τώρα για πρώτη φορά, το βιβλίο αυτό θα σε ενθαρρύνει», υποστηρίζει στο σύντομο προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας και τονίζει πως πρέπει να μειώσουμε τους ρυθμούς μας ώστε να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να φανταστούμε και να οραματιστούμε, αρκεί να πιστέψουμε στα όνειρά μας και να είμαστε ανοιχτοί σε πιθανότητες. Στο βιβλίο αυτό «θα ακούσεις όχι τη δική μου φωνή αλλά τη δική σου» κι έτσι παρακολουθούμε το ταξίδι ενός αγοριού από τα πρώτα του βήματα στον κόσμο ως τις πρώτες του απορίες, οι οποίες και άρχισαν να το οδηγούν στο μονοπάτι της εξερεύνησης και της γνώσης. Είναι μόνο του; Όχι! «-Άφθονοι βρίσκονται μπροστά σου. Πολλοί θα ακολουθήσουν»! Δείχνει μακρύ το μονοπάτι και μερικά σημεία του ταξιδιού είναι εύκολα ενώ άλλα είναι δύσκολα. Το βασικό ερώτημα είναι «εσύ» που θέλεις να πας, γιατί πολύ σύντομα διαπιστώνουμε πως ο καθένας έχει διαφορετική διαδρομή να χαράξει, διαφορετικές ταμπέλες ν’ ακολουθήσει και διαφορετικά αστέρια να του δείχνουν τον δρόμο.

Το κείμενο είναι κατάλληλο για παιδιά από 6 ετών και πάνω και μπορεί σε πρώτο επίπεδο να διαβαστεί ως μια περιπέτεια ενός αγοριού που ψάχνει τον δρόμο του, υπάρχουν όμως πίσω από τις γραμμές πολύ σημαντικές και όμορφες διαχρονικές έννοιες όπως η αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση και άλλα που θα αποτελέσουν τον κορμό μιας σωστής ψυχολογίας και διαπαιδαγώγησης για τα μικρά παιδιά, οπότε το ιδανικό θα ήταν να διαβαστεί και να αναπτυχθεί ως κείμενο με τη βοήθεια των γονιών ώστε να υπάρξει ένας παραγωγικός και γόνιμος διάλογος που θα βοηθήσει τα παιδιά να αγκαλιάσουν ακόμη περισσότερο το παραμύθι και να ψάξουν με τον δικό τους τρόπο για τα κρυμμένα νοήματα. Μέσα από μικρές και γεμάτες από πλούσιες εικόνες προτάσεις οι μικροί αναγνώστες κατανοούν τη σημασία και την αξία του ταξιδιού της ζωής, διαπιστώνουν πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσεις τα χνάρια κάποιου άλλου αλλά τελικά χάνεις τη δική σου ταυτότητα και καταλαβαίνουν πώς πρέπει να χαράξουν τη δική τους πορεία στη ζωή. Χωρίς ίχνος διδακτισμού και χωρίς κανένα «πρέπει», με ήρωα ένα συνομήλικο των αναγνωστών αγόρι και παρέα του έναν βάτραχο, έναν λαγό, μια γάτα κι ένα πουλί καθώς και τον Πολικό Αστέρα ταξιδεύουμε σ’ ένα όμορφο φωτεινό μονοπάτι που, αν ξεστρατίσουμε ή αν πάψουμε να αναρωτιόμαστε τι «εμείς» θέλουμε, γίνεται σκοτεινός βούρκος. Εξίσου γλυκά και όμορφα εικονογραφεί ο συγγραφέας το κείμενό του, διαλέγοντας ζωηρά χρώματα και άφθαστη ομορφιά στα σχέδιά του.

«Ο Πολικός Αστέρας» του Peter H. Reynolds είναι ένα τρυφερό και γλυκό παραμύθι για παιδιά από 6 ετών και πάνω που θα τα συντροφέψει στο ταξίδι της αυτογνωσίας και της ωρίμανσης, θα τους δείξει με έξυπνο και διακριτικό τρόπο τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν αν θέλουν να χαράξουν τον δικό τους δρόμο και τους χαρίζει ένα αξέχαστο ταξίδι που, υπ’ όψιν, δεν τελειώνει ποτέ κι αυτό είναι μέρος της μαγείας του.

Πάνος Τουρλής