Ο μαγικός καθρέφτης της Εβίτας

του Γιώργου Μπουμπούση

Η Εβίτα βρίσκει έναν μαγικό καθρέφτη, του κάνει διάφορες ερωτήσεις και οι απαντήσεις την κολακεύουν. Όταν όμως συμβαίνουν κάποια πράγματα που δεν της αρέσουν και ζητάει τη γνώμη του, δεν ακούει αυτά που θέλει. Έχει δίκιο ή άδικο ο καθρέφτης; Πώς μπορούν τα παιδιά να καταλάβουν την εγωιστική τους συμπεριφορά και να αλλάξουν; Θα νιώσει πως έκανε λάθος η Εβίτα ή θα μείνει μόνη;

Ο Γιώργος Μπουμπούσης γράφει ένα ωραίο παραμύθι γεμάτο νοήματα και αλήθειες, κατάλληλο για παιδιά από 4 ετών και πάνω. Η Εβίτα είναι ένα κοριτσάκι που μεγαλώνει θέλοντας να γίνεται πάντα το δικό της χωρίς να καταλαβαίνει πως αυτό προσβάλλει ή θυμώνει τους γύρω της. Ο μαγικός καθρέφτης παίρνει το μέρος του δικαίου πάντα και δίνει στην Εβίτα να καταλάβει τις σωστές διαστάσεις της πραγματικότητας. Τα συναισθήματα του κοριτσιού είναι ρεαλιστικά και ο τρόπος που θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει είναι υποδειγματικός και έξυπνος. Η Εβίτα βλέπει το ροζ παλάτι της να γίνεται συντρίμμια και να ερημώνει χωρίς φίλους και γονείς, οπότε μάλλον ήρθε η ώρα να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Η εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη είναι υπέροχη, με τα κατακόκκινα φουντωτά μαλλιά της μικρής πρωταγωνίστριας να έχουν σχεδόν την πρωτοκαθεδρία! Το χαριτωμένο κοριτσάκι απεικονίζεται στο σπίτι και στο σχολείο της αλλά και στον ονειρόκοσμό της οπότε έχουμε ένα κουκλίστικο ροζ περιβάλλον! Μου έκανε επίσης εντύπωση η επιλογή της Μαριάννας να τοποθετήσει αρκετές φορές πολλά μικρά στιγμιότυπα της Εβίτας από το σχολείο και τις παρέες της σε μια σελίδα, κάνοντας έτσι ένα απρόσμενο κόμικ που απογείωσε την αφήγηση και επιτάχυνε τις εξελίξεις!

«Ο μαγικός καθρέφτης της Εβίτας» λέει πάντα την αλήθεια και τα παιδιά καταλαβαίνουν, μέσα από μια σειρά ανατροπών που τους χαρίζει το κείμενο, πώς να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους και να γίνουν αρεστοί στους άλλους, όχι υποκρινόμενοι αλλά με ειλικρίνεια και αυτογνωσία.

Πάνος Τουρλής