Ο Λεωνίδας και η μάχη των Θερμοπυλών

των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη

Ο Βασίλης Κουτσιαρής και ο Γιάννης Διακομανώλης ζωντανεύουν εύληπτα τη μάχη των Θερμοπυλών και καταγράφουν τα γεγονότα με απλό λεξιλόγιο και συναρπαστική γραφή. Έχουν επιλέξει σχεδόν όλες τις γνωστές εκφράσεις, από το «μολών λαβέ» ως το «ταν ή επί τας» κι έχουν αναπαραστήσει συγκινητικά όλες τις στιγμές των σημαντικών αυτών ηρώων. Με κατανοητό τρόπο οι συγγραφείς δείχνουν στα μικρά παιδιά τον τρόπο που πολέμησαν οι Σπαρτιάτες, κάτι που θαύμασε μέχρι κι ο αντίπαλός τους, ο Ξέρξης και πόσο άνανδρη ήταν η προδοσία του Εφιάλτη. Λέξεις γεμάτες ηρωισμό αναπαριστούν σκηνές που έμειναν στην Ιστορία και στην καρδιά των επόμενων γενεών.

Η εικονογράφηση του Θάνου Τσίλη αναπαριστά με ζωηρά χρώματα, λεπτομέρειες και ενδιαφέροντα φόντα τις σκηνές που περιγράφουν οι συγγραφείς. Πολύχρωμες λεπτομέρειες, όπως το ντύσιμο Περσών και Ελλήνων, οι πανοπλίες τους και η ποικιλία των απεικονίσεων στις ασπίδες δημιουργούν το σωστό εικονογραφικό πλαίσιο της σημαντικής αυτής μάχης. Ο Θάνος Τσίλης φυσικά απέφυγε να δείξει έντονα τη βία μιας μάχης, αντίθετα χρησιμοποίησε κάποιες φορές κωμικό τρόπο έκφρασης εκδίωξης και ήττας των Περσών ενώ η τελευταία σκηνή, με την «ήττα» των Σπαρτιατών μου έφερε δάκρυα στα μάτια λόγω της λιτότητας και της απλότητάς της.

Η σειρά «Γνωρίζω την Ιστορία» των εκδόσεων Μίνωας μαθαίνει στα παιδιά έως πέντε ετών για βασικά γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας και τα προετοιμάζει σωστά και διασκεδαστικά για να μάθουν το παρελθόν μας και να ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες, αναπτύσσοντας έτσι τη φιλομάθεια και την περιέργειά τους για περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πάνος Τουρλής