Ο Ιντερνετούλης στην παρέα μας

της Λητούς Τσακίρη-Παπαθανασίου

Αυτήν τη φορά, ο Σεβαστιανός ο Φοβερός και οι φίλες του, Νιόβη, Μαρίνα και Αγγελικούλα συζητάνε για το διαδίκτυο και τους ασφαλείς τρόπους χρήσης του. Από το κινητό του Σεβαστιανού ξεπετάγεται ο Ιντερνετούλης που συμμετέχει με χαρά στην παρέα τους. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουν γονείς και παιδιά κατά την πλοήγηση τους στο internet; Πώς και πόσο πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς τα κινητά, τους υπολογιστές και τις άλλες συσκευές; Τι πρέπει να κάνει όλη η οικογένεια για να χειριστούν σωστά και συνετά την πλοήγηση σ’ αυτόν τον τεράστιο θησαυρό πληροφοριών; Πώς μπορούμε να προάγουμε την ποιότητα της έρευνας; Τι σημαίνει ενεργητική μάθηση; Πόσο κινδυνεύει η κοινωνικότητά μας;

Με εναλλαγές πεζού και ποιητικού λόγου, με χαριτωμένες ομοιοκαταληξίες που θα κατανοήσουν και θα θυμούνται τα παιδιά ξεδιπλώνεται μια διασκεδαστική διδακτική ιστορία. Ο Τούλης ο Ιντερνετούλης, γιος της κυρα-Τεχνολογίας, εξηγεί στην παρέα του Σεβαστιανού, εύληπτα και παραστατικά τα πλεονεκτήματα (γνώση, μάθηση, παιχνίδι, επικοινωνία) και τα μειονεκτήματα (εθισμός, κόστος, πλασματικές ανάγκες μέσω της διαφήμισης) της χρήσης του διαδικτύου και μου άρεσε που η συγγραφέας δε μένει μόνο στη χρήση από τα παιδιά αλλά και στις συνέπειες που έχει ο εθισμός αυτός στην επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους. Έτσι φαίνεται ξεκάθαρα πως το παιδί και το διαδίκτυο δεν είναι κάτι ξεκομμένο από το οικογενειακό οικοδόμημα και πρέπει να υπάρξει θεσμοθέτηση μέτρων και περιορισμών, καθώς και δημιουργικές συζητήσεις γύρω απ’ αυτό. «Οι γονείς είναι τα πρότυπα μας και το πώς αντιμετωπίζουν εκείνοι την τεχνολογία μας επηρεάζει πολύ». Γονείς και παιδιά μπορούν ν’ απευθυνθούν στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο INSAGE and INHOPE για περισσότερες απαντήσεις και συμβουλές.

Η συγγραφέας δε φοβάται να χρησιμοποιήσει δύσκολες λέξεις που κρύβουν πίσω τους πολύτιμες έννοιες, τις οποίες μπορεί να εξηγήσει με απλό τρόπο κάποιος στα παιδιά, όπως ισονομία, αλλά και ξένες, που αποδίδονται μάλιστα στην πρωτότυπη γραφή, όπως internet κ. ά.. Μου έκανε εντύπωση πώς κατάφερε να επαναλαμβάνει προτροπές του στυλ «με μέτρο το ίντερνετ» είτε χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις και φράσεις είτε τροποποιώντας τες, χωρίς όμως να γίνεται αντιληπτή η επανάληψη αλλά περνώντας υποδόρια αυτά τα μηνύματα! Διάβασα όλη την ιστορία και ένιωθα στο πίσω μέρος του μυαλού μου αυτό το μήνυμα να έρχεται και να ξανάρχεται στη σκέψη μου, χωρίς όμως να με έχει ενοχλήσει αυτό.

«Μια πραγματική μαγεία είν’ η νέα τεχνολογία αρκεί να μάθουμε καλά να τη χειριζόμαστε σωστά» και «Τεχνολογία χαλαρά» είναι οι προτροπές που χρησιμοποιεί η συγγραφέας και παρουσιάζει ακριβοδίκαια τον φανταστικό κόσμο στον οποίο καλούνται τα παιδιά στην εποχή μας να παίξουν, να μάθουν, να γνωρίσουν, να διασκεδάσουν. Στο τέλος της ιστορίας υπάρχουν αρκετές σελίδες με συμβουλές και προτάσεις για καλύτερη χρήση του διαδικτύου που μπορούν εύκολα να ενστερνιστούν τα παιδιά και οι γονείς ενώ ένα μουσικό cd με τραγούδια και την αφήγηση του παραμυθιού ζωντανεύει με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο την ιστορία.

Η εικονογράφηση του κυρίου Νίκου Γιαννόπουλου βοηθάει κατά πολύ την κατανόηση του παραμυθιού, οπτικοποιώντας την παρέα του Σεβαστιανού και ζωντανεύοντας διασκεδαστικά τον Ιντερνετούλη και τις παροχές του. Η πυλωτή της πολυκατοικίας των παιδιών, το ψηφιακό περιβάλλον, οι διάφορες μορφές του Ιντερνετούλη και οι εκφράσεις του όταν στενοχωριέται για τα κακά που προκαλεί άθελά του ή όταν χαίρεται για τον σωστό τρόπο χρήσης του, τα παιδικά δωμάτια και οι διάφορες συσκευές που μας περιβάλλουν ζωντανεύουν ρεαλιστικά και με υπέροχα χρώματα τον μικρόκοσμο των παιδιών και τον απέραντο κόσμο του διαδικτύου.

«Ο Ιντερνετούλης στην παρέα μας» θα βοηθήσει τα παιδιά από 7 ετών και πάνω να γνωρίσουν καλύτερα το διαδίκτυο και να κατανοήσουν τους λόγους που επιβάλουν περιορισμούς και κανόνες στη χρήση του. Πλούσιο λεξιλόγιο, παραστατική εικονογράφηση, χρήσιμες συμβουλές κι ένα cd με την αφήγηση του παραμυθιού και τραγουδάκια θα βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες να χειριστούν καλύτερα τον υπολογιστή, το κινητό και το tablet με εύληπτο και διασκεδαστικό τρόπο.

Πάνος Τουρλής