Ο ιερόσυλος

του William Ryan

Ένα εξαιρετικό αστυνομικό θρίλερ εξελίσσεται στην πιο μελανή περίοδο της ιστορίας του Σοβιετικού κράτους. Μόσχα 1936. Η σταλινική θηριωδία, απειλεί μ΄εκκαθάριση εκατομμυρίων απλών ανθρώπων, που δολοφονούνται ή φυλακίζονται, επικαλούμενοι τ΄όνομα του Στάλιν.

Στο παρασκήνιο αυτό της σκοτεινής και πνιγηρής κατάστασης, τοποθετείται και ο ιερόσυλος. Σε μια εγκαταλελειμμένη εκκλησία και πάνω στην Αγία Τράπεζα, βρίσκεται ακρωτηριασμένο το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας. Την υπόθεση καλείται να διαλευκάνει ένας επιδέξιος αστυνομικός, της διεύθυνσης ποινικών υποθέσεων και λοχαγός της πολιτοφυλακής, Αλεξέι Κόρολεφ. Ο συγγραφέας μας παρουσιάζει έναν εξαιρετικά διορατικό αστυνομικό, ο οποίος μετά από συγχρονισμένη έρευνα θ΄ανακαλύψει ότι το θύμα –η νεαρή κοπέλα- είναι Αμερικανή πολίτης. Καθώς καινούργια στοιχεία βγαίνουν στο φως και οι φόνοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον, η εμπλοκή στην υπόθεση, της ΝιΚαΒεΝτέ, της σκληρής μυστικής αστυνομίας της Ρωσίας, περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα. Ο Κόρολεφ στην προσπάθειά του να φέρει εις πέρας την υπόθεση, εισπράττοντας προσωπική δικαίωση, θα εισχωρήσει στο βασίλειο των Ληστών, των ανθρώπων που κινούν τα νήματα του υποκόσμου της Μόσχας. Τα βήματά του θ΄αρχίσουν να ελέγχονται ασφυκτικά, αισθάνεται ότι εισχωρεί σε απαγορευμένα χωράφια, γίνεται επιφυλακτικός αλλά και καχύποπτος απέναντι σε ανώτατα στελέχη του. Ο φόβος του ότι οι έρευνές του, μπορεί να έχουν ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις τον καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικό. Η θέση του Κόρολεφ γίνεται εξαιρετικά λεπτή, καθώς γνωρίζει ότι οποιοδήποτε λάθος, μπορεί να τον οδηγήσει στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, στην Σιβηρία.

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί τον κεντρικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος, έχοντας αντίληψη της γενικότερης κατάστασης της σταλινικής ρωσίας. Αυστηρός στο επάγγελμά του, αλλά διατηρώντας ακόμη την πίστη του στον Θεό, ο Αλεξέι Κόρολεφ, προχωρεί στην υπόθεση με προσεχτικά και μετρημένα βήματα, αντιλαμβανόμενος την σκληρή περίοδο που διανύει. Η εντιμότητά του και η ανάγκη του για ανθρώπινη επαφή, δείχνουν και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Φαίνεται ότι μαίνεται μέσα του μια πάλη ανάμεσα στο ηθικό που εκπροσωπεί και την γενικότερη διαφθορά του κράτους. Αυτή η αντιφατικότητα της κατάστασης αντικατοπτρίζεται αυτούσια από τον συγγραφέα καθώς εξελίσσεται η υπόθεση και ξεδιαλύνονται οι χαρακτήρες.

Αν και με τον ιερόσυλο, ο William Ryan, κάνει το συγγραφικό του ντεμπούτο, πάραυτα πρόκειται για ένα έντονα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα με πλούσια πλοκή και δράση, που βοηθά τον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει την ανησυχία του Κόρολεφ, αυξάνοντας την αγωνία του για την έκβαση της υπόθεσης.
Διαβάζοντας το αστυνομικό αυτό θρίλερ, ο αναγνώστης αναρωτιέται έντονα , αν ο συγγραφέας, εξιστορώντας τις περιπέτειες του αστυνομικού Κόρολεφ, εγκαινιάζει μία νέα σειρά μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον ίδιο, προδιαγράφοντάς του ένα λαμπρό μέλλον και μία επιτυχημένη συνέχεια στην εξιχνίαση πολύπλοκων αστυνομικών υποθέσεων.

Αναστασία Δημακοπούλου