Ο Θυμιατούλης μάς γνωρίζει την Εκκλησία

της Νικολέττας Σκάλκου-Διαμαντίδη

Ο Θυμιατούλης με την κόκκινη κοιλίτσα του είναι το σκεύος με το οποίο λιβανίζουν οι ιερείς στην εκκλησία και οι πιστοί στα σπίτια τους. Αυτό το χαριτωμένο αντικείμενο ξεναγεί τα παιδιά από 4 ετών και πάνω στα άχραντα μυστήρια και στους συμβολισμούς της Εκκλησίας. Δεν αφήνει καμία απορία αναπάντητη και οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν τα πάντα: το μανουάλι, το εξαπτέρυγο, την Ωραία Πύλη, τη Θεία Κοινωνία και πάρα πολλά άλλα.

Η κυρία Νικολέττα Σκάλκου-Διαμαντίδη αγγίζει με ευλάβεια και σεβασμό τα ιερά σκεύη της Εκκλησίας και περιγράφει εύληπτα και με απλές προτάσεις ό,τι απαρτίζει τον μυσταγωγικό χώρο του ιερού ναού. Τα παιδιά ακολουθούν τον Θυμιατούλη σε όλες τις γωνίες του Οίκου του Θεού, χαιρετάνε τη νεωκόρισσα Ελένη, τον Κερένιο, τους Καντηλένιους, την Καμπανένια και τον πατέρα Πρόδρομο. Η ιστορία επικεντρώνεται στην περιγραφή και στην καλύτερη κατανόηση των σκευών και των συμβολισμών της εκκλησίας παρά σε μια αφηγηματική πλοκή, δε ζει δηλαδή ο Θυμιατούλης κάποια ανατροπή, απλώς καλωσορίζει τους μικρούς αναγνώστες σε μια δεύτερη οικογένεια, τον Οίκο του Θεού.

Η εικονογράφηση της κυρίας Πέγκυς Φούρκα με άφησε και πάλι απόλυτα ικανοποιημένο. Η πλαστικότητα των μορφών που ζωγραφίζει, τα χρώματα που επιλέγει, οι ποικίλες οπτικές γωνίες που απασχολούν το έργο της είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός καλλιεργημένου και δοκιμασμένου στον καμβά και στο χαρτί χρωστήρα. Το βλέμμα των πάνσεπτων μορφών των Αγίων που αναπαριστώνται κατά την αφήγηση είναι διαπεραστικό και θυμίζει τη γλυκύτητα των βυζαντινών εικόνων. Τα μικροαντικείμενα που αποτελούν το λειτουργικό κομμάτι της Θείας Λειτουργίας ζωντανεύουν παιχνιδιάρικα και χαριτωμένα, θυμίζοντάς μου τις μορφές των αντικειμένων από την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney «Η πεντάμορφη και το τέρας». Υπέροχο σχέδιο, χαριτωμένα πρόσωπα, γενικά πρόκειται για ό,τι καλύτερο ώστε να εντυπωθεί η μορφωτική αυτή ιστοριούλα καλύτερα στα χριστιανόπουλα.

«Ο Θυμιατούλης μάς γνωρίζει την Εκκλησία» είναι ένα χαριτωμένο, τεκμηριωμένο κείμενο που πληροφορεί τα μικρά παιδιά για τον τρόπο λειτουργίας της Εκκλησίας και για τη χρησιμότητα όλων των αντικειμένων που βλέπουν όποτε πηγαίνουν στον ναό. Η ιστορία συνοδεύεται από μια καταπληκτική εικονογράφηση και στο τέλος τα αντικείμενα παρουσιάζονται ένα προς ένα με ένα μικρό τετράστιχο για καλύτερη εμπέδωση. Ο Θυμιατούλης είναι ένα αξιόλογο και κατάλληλο πρώτο βοήθημα για όσες οικογένειες θέλουν να οδηγήσουν τα παιδιά τους στον πνευματικό κόσμο της Θείας Λειτουργίας.

Πάνος Τουρλής