Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας σώζει την Πρωτοχρονιά

του Σπύρου Πετρουλάκη

Οι τάρανδοι του Άγιου Βασίλη κρυολόγησαν κι ο γιατρός συνιστά αυστηρή ξεκούραση! Ναι αλλά είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς! Ποιος θα μοιράσει τα δώρα στα παιδιά; Ο γιατρός έχει μια ιδέα: την κατάσταση μπορεί να σώσει μόνο ο καλός του φίλος, ο δράκος Μπουρμπουλήθρας! Πώς ακριβώς; Α, μα αυτό θα το ανακαλύψουν τα παιδιά που θα αγκαλιάσουν το νέο παραμύθι του Σπύρου Πετρουλάκη.

Μια φορά κι έναν καιρό γεννήθηκε ένας μικρός πράσινος δράκος, από το στόμα του οποίου όμως έβγαιναν πολύχρωμες φούσκες και όχι φωτιές! Αυτόν θυμάται ο γιατρός και του αναθέτει να βοηθήσει τον Άγιο Βασίλη. Θα δεχτεί ο δράκος; Πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζει και να βοηθάει κανείς τους φίλους του; Τι έκπληξη περιμένει τα παιδιά όταν ξυπνήσουν την Πρωτοχρονιά; Ένα υπέροχο παραμύθι από τον ακάματο δημιουργό ιστοριών για μικρούς και μεγάλους Σπύρο Πετρουλάκη, γεμάτο όμορφα συναισθήματα, εκπλήξεις και πολλές πολλές μπουρμπουλήθρες! Ενδιαφέρουσα ιστορία, απλές προτάσεις, πλούσιο λεξιλόγιο συντροφεύουν τους μικρούς αναγνώστες και τους δείχνουν με διασκεδαστικό τρόπο πώς μπορείς να στηρίξεις κάποιον και ταυτόχρονα να φέρεις χαρά σε όλο τον κόσμο! Γέλασα πολύ με την ευφάνταστη λύση της διανομής των δώρων και συγκινήθηκα με τη διαφορετική εικόνα που (ίσως) αντίκρισαν τα παιδιά ξυπνώντας.

Το βιβλίο εικονογραφεί ο Νίκος Γιαννόπουλος που δημιουργεί ένα γλυκό χειμωνιάτικο σύμπαν, γεμάτο ξωτικά, άρρωστους ταράνδους, χιονισμένα τοπία και ενδιαφέρουσες εικαστικές εκπλήξεις! Οι μπουρμπουλήθρες έχουν και πάλι την πρωτοκαθεδρία, όπως και στην πρώτη περιπέτεια, τον «Δράκο Μπουρμπουλήθρα» και χρησιμοποιούνται με φαντασία και εν αφθονία. Σκόρπιες λέξεις μες στις εικόνες δημιουργούν αμυδρά την αίσθηση ενός κόμικ, όπου τα συννεφάκια εκφράζουν τα λεγόμενα ή τις σκέψεις των χαρακτήρων ενώ πρωτότυπες οπτικές γωνίες δίνουν μια διαφορετική νότα στην όλη απεικόνιση.

«Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας σώζει την Πρωτοχρονιά» με έναν έξυπνο και δημιουργικό τρόπο, που κανείς δεν περιμένει. Ο Σπύρος Πετρουλάκης καταφέρνει να παρασύρει και πάλι τα παιδιά σ’ ένα μαγικό, ενδιαφέρον σύμπαν, γεμάτο χιουμοριστικά περιστατικά και διαχρονικά μηνύματα γύρω από έννοιες σημαντικές για τη διάπλαση των παιδιών, όπως η φιλία, η δοτικότητα και η υποστήριξη.

Πάνος Τουρλής