Ο διαφορετικός μισομπουκίτσας

της Γιούλας Γεωργίου

978-960-14-3074-4Ο εξάχρονος Γιαννάκης γίνεται αντικείμενο χλευασμού από την τάξη του γιατί είναι κοντούλης. Τον κοροϊδεύουν και τον χλευάζουν συνέχεια, τον φέρνουν σε δύσκολη θέση, του κάνουν φάρσες. Ο Γιαννάκης χάνει την αυτοεκτίμησή του, δε θέλει να πάει σχολείο και αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Θα καταφέρουν οι γονείς του και η δασκάλα του να βοηθήσουν τη χαμηλή του πλέον αυτοεκτίμηση; Τι θα συμβεί που θα δείξει σε όλους ότι κανείς δε διαφέρει από τον άλλον; Τι θα ανακαλύψει βαθιά μέσα του ο γλυκός πρασινομάτης Γιαννάκης που θα μεταστρέψει τη γνώμη όλων για το μικρό του ύψος;

Ένα υπέροχο, απολαυστικό, διδακτικό παραμύθι για παιδιά που ξεκίνησαν να πηγαίνουν σχολείο και είτε αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είτε το διαπιστώνουν σε συμμαθητές τους και νιώθουν ανήμποροι να βοηθήσουν. Το βιβλίο, με όμορφη γλώσσα και ολοζώντανη εικονογράφηση, δείχνει στους μικρούς αναγνώστες πόσο κακό είναι να προσβάλλουν και να μειώνουν συμμαθητές τους για οποιοδήποτε φυσικό ελάττωμα μπορεί να έχουν και τονίζει πόσο σημαντική είναι η βοήθεια που πρέπει να έχουν τα παιδιά από τους γονείς και τη δασκάλα τους. Έξυπνο το εύρημα στο τέλος, έδωσε μια άρτια συνολική εικόνα στο κυρίως θέμα του βιβλίου.

Αυτό που λάτρεψα στον Μισομπουκίτσα είναι το cd που συνοδεύει την έκδοση, όχι γιατί είναι άλλο ένα συνοδευτικό cd αλλά γιατί η ιστορία του Γιαννάκη μετατρέπεται σε μουσική, ήχους, μελωδία, στίχους, μελοποιημένα από τον Γιάννη Ζουγανέλη, έναν σημαντικό μουσικό καλλιτέχνη, ο οποίος ακατάπαυστα από τη δεκαετία του 1980 έχει δημιουργήσει το δικό του μουσικό σύμπαν, ντύνοντας μουσικά διαφορετικές περιστάσεις και τραγουδώντας χιλιάδες κομμάτια, χωρίς αυτό να προβάλλεται όσο πρέπει στα ΜΜΕ. Εδώ λοιπόν ο σημαντικός αυτός καλλιτέχνης αποδίδει με ρυθμικές μελωδίες τους στίχους που έγραψε η κυρία Γιούλα Γεωργίου, συγγραφέας και του παραμυθιού, και με τη βοήθεια ταλαντούχων και άξιων ηθοποιών αναπαριστά εύληπτα την ιστορία και βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους καλύτερα και να διασκεδάσουν με τις περιπέτειες του Γιαννάκη.

Ένα διδακτικό καλογραμμένο βιβλίο, με χαριτωμένη εικονογράφηση, ηχογραφημένο με κεφάτη μουσική και τραγούδια και χαρακτηριστικές φωνές, όλα αυτά είναι ένα αρμονικό σύνολο που θα βοηθήσει τα μικρά παιδιά να καταλάβουν πόσο άσχημο και επικίνδυνο είναι να πειράζουν συμμαθητές τους ή άλλους ανθρώπους για οποιοδήποτε ψυχικό ή σωματικό τους ελάττωμα.

Πάνος Τουρλής