Ο Αίσωπος και οι μύθοι του

της Ράνιας Μπουμπουρή

Η Ράνια Μπουμπουρή γράφει με τον δικό της εύληπτο, επιμορφωτικό και χαριτωμένο τρόπο τα παραμύθια του Αισώπου, τα οποία χαρίζει στα μικρά παιδιά με φροντισμένο λεξιλόγιο και μία σύντομη εισαγωγή, περιγράφοντας τη ζωή του μυθοποιού, τη συμπεριφορά του, τον τρόπο σκέψης του. Οι μύθοι δίνονται σε έμμετρη μορφή, κάνοντας την ανάγνωση παιχνίδι. Οι περιπέτειες των ζώων θα διασκεδάσουν τα παιδιά και οι γονείς θα μπορέσουν να αναπτύξουν μαζί τους πολλά θέματα συζήτησης με αφορμή τα αστεία περιστατικά των πρωταγωνιστών στις ιστορίες.

Το λιοντάρι και ο ποντικός, Ο ψεύτης βοσκός, Η χελώνα κι ο λαγός, Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας, Ο Βοριάς και ο Ήλιος είναι λατρεμένες ιστορίες που εξακολουθούν να επηρεάζουν τον ψυχισμό των παιδιών και να εξάπτουν τη φαντασία τους, εμπλουτίζοντας τα συναισθήματά τους και ακονίζοντας το μυαλό τους για να βρουν τα κρυμμένα νοήματα. Γέλιο και χαρά, περιπέτειες και διαχρονικά μηνύματα δοσμένα με φροντίδα και αγάπη. Η εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος είναι γεμάτη χρώματα, γλυκές φυσιογνωμίες, σωστό ανθρωπομορφισμό των ζώων, ενδιαφέρουσες και ποικίλες οπτικές γωνίες, γνωρίσματα που θα οξύνουν τη φαντασία των παιδιών και θα τα συντροφέψουν ευχάριστα κατά την ανάγνωση.

«Ο Αίσωπος και οι μύθοι του» είναι η ιδανική πρώτη γνωριμία με τον αγαπημένο όλων μας παραμυθά χάρη στο προσεγμένο λεξιλόγιο, την έμμετρη απόδοση των μύθων και τη ζωηρόχρωμη εικονογράφηση. Ηθικά διδάγματα χωρίς αυστηρότητα, αστεία περιστατικά και διαχρονικά μηνύματα είναι μερικά μόνο από τα θετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του βιβλίου.

Πάνος Τουρλής