Ο άσος στο μανίκι

του Γιάννη Πλιάγκου

Φρέσκο, πρωτότυπο και πολύ διαφορετικό απ' ό,τι έχω διαβάσει ως τώρα. Διαφορετική ματιά στους χαρακτήρες, διαφορετική εξέλιξη της πλοκής, ένα στενά δεμένο ντόμινο αποκαλύψεων και ανατροπών που συγκροτούν μια πρωτότυπη ιστορία με φόντο τα άσχημα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 στην Αθήνα. Ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο, με ρέοντα λόγο, αληθινούς διαλόγους, άριστη ψυχογράφηση και σκιαγράφηση χαρακτήρων δοσμένα μέσα στο πλαίσιο μιας παράνομης νυχτερινής λέσχης τυχερών παιχνιδιών στην αρχή της λεωφόρου Συγγρού.

Ο Παύλος, κρουπιέρης στη λέσχη του Ξανθού, είναι ερωτευμένος με τη Ρουμάνα Ναταλία, η οποία έχει σχέση με τον κολλητό του, Μάριο. Οι ελπίδες και τα όνειρά του τελικά πραγματοποιούνται όταν η Ναταλία χωρίζει τον Μάριο κι αρχίζει να του δείχνει το ενδιαφέρον της. Ένα πολύ καλά κλεισμένο καβούκι, το οποίο ο Παύλος αγωνίζεται ν' ανοίξει, να γνωρίσει, να ερωτευτεί, να αγαπήσει. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν η Ναταλία του εξομολογείται ότι είναι θύμα τοκογλύφων που την εκβιάζουν και απαιτούν υπέρογκα ποσά.

Αυτό είναι μέρος μόνο της ιστορίας που ξετυλίγεται στις σελίδες του νέου βιβλίου του Γιάννη Πλιάγκου και η πλοκή δεν πηγαίνει εκεί που ίσως φαντάζεται ο αναγνώστης. Υπάρχουν εκατομμύρια άλλες ψηφίδες που συμπληρώνουν το παζλ και ο συγγραφέας ενδιαφέρεται περισσότερο να σκιαγραφήσει αληθοφανείς χαρακτήρες, να μιλήσει για τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες κινούνται οι ήρωες και εξαιτίας των οποίων κάνουν τις επιλογές τους παρά να δώσει μια τετριμμένη ιστορία με αρχή, μέση και προδιαγεγραμμένο τέλος. Η ολοκλήρωση του μυθιστορήματος και η τελική αποκάλυψη με άφησε άφωνο!

Διαλυμένες φιλίες, απελπισμένα όνειρα, κακοί και καλοί, το αβέβαιο μέλλον των οικονομικών μεταναστριών που εκπορνεύονται χωρίς τη θέλησή τους, ξεγελασμένες για ένα καλύτερο αύριο, ο Τσαουσέσκου και ο σοσιαλισμός του, «Το παραπέτασμα και άλλες ιστορίες» του Μιχαήλ Λαζαρέσκου, ρουλέτες, πόκερ και παράνομος τζόγος...Τελικά, χάνεις ή κερδίζεις; «Αναλόγως για ποιο παιχνίδι μιλάμε», όπως γράφει και ο συγγραφέας.

Πάνος Τουρλής