Ο άνεμος στις ιτιές & Η μικρή πριγκίπισσα

του Kenneth Grahame & tης Frances Hodgson Burnett

Οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη κυκλοφόρησαν δύο νέους τίτλους στην αξεπέραστη αισθητικά και όχι μόνο σειρά που επιμελείται ο Μπενζαμέν Λακόμπ και απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και πάνω. Για πάμε να τα δούμε αναλυτικά! 

Η ακροποταμιά, το Άγριο Δάσος, ο Πύργος του Βάτραχου κι ένας ολόκληρος κόσμος από δέντρα, φυτά, λουλούδια και ήχους κάθε λογής είναι το μαγικό σκηνικό του μυθιστορήματος "Ο άνεμος στις ιτιές" όπου «παίζουν» το σαγηνευτικό έργο τους ο Νεροπόντικας, ο Τυφλοπόντικας, ο Ασβός, ο Βάτραχος κι ένα πλήθος ζωάκια του λόγκου. Βαρκάδες στο ποτάμι, εξερευνήσεις στο Άγριο Δάσος, περιπέτειες, συνθέτουν μια ιστορία καθημερινής χαράς με πλήθος απρόοπτα. Το μυθιστόρημα του Kenneth Grahame (1859-1932) δημοσιεύθηκε το 1908 κι αποτελεί ήδη κλασικό δείγμα της αγγλικής παιδικής λογοτεχνίας. Παρά τις πρώτες αρνητικές κριτικές, σύντομα κατέκτησε μικρούς και μεγάλους αφού ο Ασβός, ο Βάτραχος, ο Νεροπόντικας και ο Τυφλοπόντικας αποτελούν μια δεμένη παρέα και τονίζουν με τις περιπέτειες και τα παθήματά τους τα πλεονεκτήματα της φιλίας ενώ ταυτόχρονα, μέσα από ποικίλα περιστατικά, φωτίζονται τα ψεγάδια των ανθρώπινων σχέσεων. Κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες διασκευές και μεταφράσεις σε όλο τον κόσμο και σήμερα, μέσα από μια καλαίσθητη έκδοση, φτάνει στα χέρια και της σημερινής γενιάς. Η εικονογράφηση του Thibauld Prugne είναι άκρως ατμοσφαιρική και ρεαλιστική, με πολλά χρώματα και καταπληκτικές αποτυπώσεις της ζωής των ηρώων του βιβλίου στον λόγγο. Ποτάμια, δάση, νερά, ζώα όλα αναπαριστώνται με άφθαστη τέχνη κι ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες. Φως και σκοτάδι, ασπρόμαυρο και έγχρωμο, κοντινά πλάνα και γενικές απόψεις, οι διαφορετικές εποχές του χρόνου, όλα συντροφεύουν το συναρπαστικό κείμενο με τον καλύτερο τρόπο.

Το μυθιστόρημα "Η μικρή πριγκίπισσα" αφορά την ιστορία της Σάρα Κρου, μιας εφτάχρονης κοπέλας που έρχεται με τον πάμπλουτο πατέρα της από την Ινδία στο Λονδίνο για να μπει στο οικοτροφείο της δεσποινίδας Μίντσιν, ένα σχολείο ειδικά για πλούσιες κοπέλες. Στο οικοτροφείο διακρίνεται από τα άλλα κορίτσια για την εξυπνάδα και τις γνώσεις της αλλά και για την ωριμότητα και την καλοσύνη της. Την αποκαλούν μικρή πριγκίπισσα επειδή είναι πάντα ντυμένη αλλά και φέρεται σαν πριγκίπισσα. Τα πράγματα όμως αλλάζουν για τη μικρή Σάρα όταν χάνει τον πατέρα της, τον μοναδικό άνθρωπο που είχε στον κόσμο, και μένει μόνη και απελπιστικά φτωχή. Το μυθιστόρημα της Frances Hodgson Burnett (1849-1924) δημοσιεύθηκε το 1905 κι ήταν εκτεταμένη μορφή ενός διηγήματος που είχε γράψει το 1887 κι είχε τραβήξει την προσοχή του κοινού. Το παιδικό αυτό μυθιστόρημα γνώρισε πολλές μεταφορές σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο, με προεξάρχουσα την ταινία του 1939, όπου πρωταγωνίστρια ήταν το παιδί-θαύμα Σίρλεϋ Τεμπλ! Θάρρος, φαντασία, δυναμικότητα και απότομη ωρίμανση ενός παιδιού που μεγαλώνει στη σκιά του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του κειμένου που μάγεψαν μικρούς και μεγάλους. Η ίδια η Σάρα, με το παιχνίδι φαντασίας που χρησιμοποιεί για να ξεφύγει από τον σκληρό κόσμο στον οποίο τελικά μεγαλώνει μόνη, είναι ένας φόρος τιμής στη φιλαναγνωσία! Η εικονογράφηση της Nathalie Novi είναι λες και ξεπήδησε από περιοδικό των αρχών του 20ού αιώνα, με άφθαστες λεπτομέρειες, άκρως ατμοσφαιρικές απεικονίσεις, χρώματα και υπέροχες οπτικές γωνίες (ειδική μνεία στο θλιμμένο βλέμμα της Σάρας!). Ο ρεαλισμός της απεικόνισης αναμιγνύεται ιδανικά με τη φαντασία και τον συναισθηματικό κόσμο του κοριτσιού, δημιουργώντας ένα αξέχαστο ταξίδι σε μικρούς και μεγάλους.

Πάνος Τουρλής