Ο άλλος

του Παύλου Μεθενίτη

b93089Ο Παύλος Μεθενίτης σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη εξέδωσε το 2005 το μυθιστόρημά του, “Ο Άλλος”. Αινιγματικός ο τίτλος, ο οποίος σε συνδυασμό με την εικόνα ενός δελτίου ταυτότητας όπου απεικονίζεται η πλάτη ενός άντρα, προκαλεί σίγουρα τον επίδοξο αναγνώστη να διαβάσει και το οπισθόφυλλο, και να καταλήξει στο να προχωρήσει στην οριστική επιλογή του συγκεκριμένου έργου.

Ο Αποστόλου, ένας σαρανταπεντάρης λογιστής, κουρασμένος από την καθημερινότητα της εργασίας, της οικογένειας και εν γένει της ζωής του, εμπλέκεται σε ένα γαϊτανάκι αλλαγών, με την αστυνομία, το αφεντικό του και τη γυναίκα του, αλλά και δύο νεκρούς, να τον κυνηγούν. Ταξιδεύοντας σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα και φτάνοντας στον παγωμένο φινλανδικό Βορρά, θα ανατρέψει όλα όσα πίστευαν οι άλλοι για εκείνον, μα ακόμη και ο ίδιος για τον εαυτό του.

Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο και πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, με γραφή που ασκεί οξεία κριτική στον συμβιβασμένο άνθρωπο τού σήμερα, ο οποίος ασφυκτιά στο καθημερινό γίγνεσθαι, αλλά αυταπατάται ότι η χαμέρπειά του είναι αναμενόμενη στην ηλικία που βρίσκεται. Το σύστημα τον συνθλίβει, αλλά εκείνος σαν υπνωτισμένος ακολουθεί με σκυμμένο το κεφάλι, έρμαιο σε προσβολές από την πλευρά του πλουσίου που ελέγχει τον μισθό του,- άρα και τη μοίρα του-, από την πλευρά της γυναίκας του που η αλληλεπίδρασή τους τον έχει καταδικάσει σε αδράνεια συναισθηματική, ψυχική και σωματική, από την πλευρά της γηραιάς μητέρας του, που τον ελέγχει ακόμη, από την πλευρά του ατομιστή γιου του, που θα τον προδώσει τελικά ωθούμενος από έναν δημοσιογραφικό ναρκισσισμό που θα αγγίξει τα όρια της παράνοιας.

Καταλύτης στην ιστορία ο αποσυνάγωγος φίλος του, ο Ραζής, που θα γίνει η αρχή για να προσπαθήσει ο ήρωας να δραπετεύσει από το δίχτυ που έχει εξυφάνει γύρω του η κοινωνία, οι άλλοι, μα πολύ περισσότερο ο ίδιος του ο εαυτός. Σκιαγραφημένοι άψογα οι χαρακτήρες του αδίστακτου υπαστυνόμου Γερακάρη, της τραγικής φιγούρας Ελίνας, του πλαστογράφου Γουτεμβέργιου, μα και των Φινλανδών, με τους οποίους ο Αποστόλου θα οδηγηθεί σε μια σεξουαλική ανταρσία, ενώ καραδοκεί η αυτοκαταστροφή του, την οποία όντως δεν θα αποφύγει.

“Ο Άλλος” είναι ένα μυθιστόρημα αστυνομικό και ερωτικό, κοινωνικό και ψυχογραφικό. Το ατομικό συμφύρεται με το κοινωνικό, αλλά το τέλος φαντάζει αναπότρεπτο. Ο αναγνώστης ακολουθεί τον ήρωα στα ταξίδια του, χωρίς να μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του, επιδιώκοντας να τον στηρίξει στην εξέγερσή του, σαν να συνωμοτεί μαζί του σε κάτι το οποίο θα ήθελε να πράξει και ο ίδιος κάποια στιγμή, μα που ακόμη δεν έχει τολμήσει.

Ένα έργο σαν κινηματογραφική περιπέτεια, που μπορεί να διαβαστεί απνευστί. Ο συγγραφέας στήνει μια ιστορία καθημερινότητας και ταυτόχρονα μια ψυχογραφική πραγματεία για τον ξεπεσμό του ανελεύθερου σύγχρονου μεσοαστού, που βιώνει ένα δράμα προδοσίας των βαθύτερων επιθυμιών του, υποκρινόμενος τον ευτυχή οικογενειάρχη και τον ευυπόληπτο πολίτη. Μια προειδοποιητική κραυγή κατά του αυτοενεχυριασμού μας.

Ιδιαίτερης αξίας η γλώσσα του μυθιστορήματος. Λέξεις σπάνιες, που εκπλήσσουν. Σκόρπιες ανάμεσα στην καθημερινή γλώσσα των διαλόγων, λέξεις λόγιες, χωρίς όμως ίχνος βερμπαλισμού. Και λέξεις από την αργκό, τέτοιες που κάνουν τους διαλόγους ρεαλιστικούς, σχεδόν νατουραλιστικούς,όπως ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και όλο το έργο- αν έπρεπε οπωσδήποτε να ενταχθεί σε ένα κάποιο κίνημα της Λογοτεχνίας.

Ηλέκτρα Αλεξάκη