Ο άλλος

του Παύλου Μεθενίτη

Προσοχή, η παρουσίαση μπορεί να συμπεριλαμβάνει SPOILERS

Ξεκινωντας απο ενα απλο σχετικα στορυ (ενας απογοητευμενος συζυγος το σκαει με τα λεφτα της δουλειας του και καταφευγει σε ενα απομονωμενο εξοχικο στα Καμενα Βουρλα για να ξαναβρει τον εαυτο του) το βιβλιο σε φερνει αντιμετωπο με τα βαθυτερα εσωτερικα αισθηματα που μπορει να γεννηθουν σε εναν ανθρωπο. Απιστευτη πλοκη, απιστευτη γραφη, απιστευτα υποννοουμενα που σου δινουν την πραγματικη εικονα της κοινωνιας μεσα στον οποιο ζεις, μεγαλωνεις, επιθυμεις.

Ο πατερας; Βρισκει μια χαμενη ταυτοτητα, πεθαινει κι ο φιλος του και του αφηνει ενα εξοχικο και την κανει καταχρωμενος με λεφτα της εταιρειας. Το αφεντικο του; Ανθρωπος του υποκοσμου, τον κυνηγα με φουσκωτους και μπραβους, απειλει θεους και δαιμονες και πνιγεται απο ενα ψαροκοκαλο. Η γυναικα του; Μια απογοητευμενη και κουρασμενη νοικοκυρα που ανοιγει τα ποδια της στον ωραιο και γοητευτικο μπατσο που παραβρισκεται στην κηδεια του κολλητου του αντρα της, συμπτωματικα την ημερα που ο αντρας της τη βλεπει και τους ακολουθει. Εμεινα αφωνος με το γεγονος οτι ο αντρας της εκλεισε δωματιο διπλα τους και αυνανιζοταν κρυφακουοντας με ενα φτηνο ποτηρι ξενοδοχειου. Απο τοτε περασε την κοκκινη γραμμη και εφυγε με τα λεφτα. Συγκλονιστικη σκηνη, τοσο αληθινη και λες οτι ναι, μπορει καποιος να φτασει τοσο χαμηλα. Ο γιος του; Ενας wanna-be δημοσιογραφος, που δε δισταζει να πουλησει την προσωπικη του ιστορια στα καναλια και να γινει προσωπο της ημερας. Κυνηγα τον πατερα του, κυνηγα τη μανα του, ανακαλυπτει το κερατωμα του πατερα του, ενα καρο πληροφοριες κι ολες βορα στα αδηφαγα ματια της τηλεθεασης. Η γυναικα και μανα κλεινεται στον εαυτο της αλλα ενα τελευταιο χαστουκι (μεταφορικα) την ξυπνα απο το ληθαργο και παιρνει την κατασταση στα χερια της. Ο μπατσος γκομενος κυνηγα τον αντρα της για να του παρει τα λεφτα αλλα βρισκεται προ εκπληξεως οταν δολοφονειται απο το θυμα του!!Και τοτε τον Αλλο δεν τον κυνηγα μονο ο γιος του και το τηλεοπτικο κοινο, δεν τον κυνηγα ο πλαστογραφος που τον βοηθησε να φτιαξει νεα ταυτοτητα κι αυτος του εφαγε την κορη, δεν τον κυνηγα μονο το αφεντικο του, ο μαφιοζος, αλλα και η ιδια η αστυνομια. Αθηνα, Καμμενα Βουρλα, Θεσσαλονικη και Ελσινκι.

Ενα απιστευτο παιχνιδι γατας-ποντικιου, με εξυπνες ατακες, δολοφονικη αναπαρασταση της πραγματικοτητας και των πραγματικων συναισθηματων περι ρουτινας και οικογενειακης ευτυχιας (αληθεια ως που μπορει να φτασει καποιος που βαρεθηκε την οικογενειακη ρουτινα;), η αληθινη διασταση της δημοσιοτητας και ο πραγματικος ρολος των ΜΜΕ στη ζωη ενος καθημερινου (;) μικρομεσαιου. Απο τα ωραιοτερα και σοβαροτερα βιβλια που εχω διαβασει.

Πάνος Τουρλής