Οι 4 1/2 φίλοι και η μυστηριώδης διάρρηξη στο σχολείο

του Γιόαχιμ Φρίντριχ

Ο Κάλε, τα δίδυμα αδέλφια Στέφι και Κάρστεν, ο Φρίντελ και ο Πεντάμορφος σκύλος αποτελούν το πρακτορείο ντετέκτιβ Κάλε και Σία και τώρα, στην ένατη περιπέτειά τους που μεταφράστηκε στα ελληνικά, καλούνται να ανακαλύψουν ποιος διέρρηξε το γραφείο των καθηγητών και γιατί έκλεψε τόσα ετερόκλητα αντικείμενα: δύο βάζα με μαρμελάδα βατόμουρο, ένα χρονόμετρο, μια τσάντα με καλλυντικές κρέμες, μία κούπα και δύο εγχειρίδια ανατροφής ψαριών. Ποιος το έκανε και γιατί; Τι θα του προσφέρουν αυτά τα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους αντικείμενα; Γιατί ανησυχεί ο διευθυντής του σχολείου; Επιπλέον, οι θείοι του Κάλε βρίσκουν έναν εισβολέα στο περιβόλι του γείτονά τους κι αναρωτιούνται τι κάνει εκεί, μπλέκοντας ακόμη περισσότερο την όλη ιστορία.  

Η παρέα των παιδιών ζει διασκεδαστικές περιπέτειες γεμάτες αγωνία και μυστήριο. Οι χαρακτήρες τους είναι ιδιαίτεροι και τόσο διαφορετικοί, σχηματίζοντας μια ενδιαφέρουσα ομάδα που δεν παύει όμως να διαβάζει τα μαθήματα του σχολείου, να μεγαλώνει σε μια πόλη γεμάτη ενδιαφέροντα σημεία και συνεχείς εναλλαγές. Τις ιστορίες αφηγείται ο Κάλε, ο αρχηγός της παρέας, που είναι ντετέκτιβ μέχρι τα μπούνια, εξοπλίζεται κατάλληλα, βλέπει ταινίες, σημειώνει κι αντιδρά σαν κανονικός ερευνητής ενώ τα υπόλοιπα παιδιά είναι «πιο» φυσιολογικά. Η Στέφι είναι ειδική στους υπολογιστές, ο Κάρστεν μυρίζεται τον κίνδυνο από μακριά (τον αποκαλούν και «Ραπανάκη» λόγω ύψους) και ο Φρίντελ είναι αχώριστος φίλος με τον κατ’ επίφασιν σκύλο Πεντάμορφο, έναν τετράποδο αδέσποτο ήρωα που περιμάζεψε και προσέχει με πολλή αγάπη. Αντίθετα, ο Κάλε δεν έχει συμπαθήσει ποτέ το σκυλί και το θεωρεί χαζό, γι’ αυτό και το δέχτηκε στην ομάδα μόνο κατά το ήμισυ, εξ ου και η ονομασία τους «4 ½ φίλοι».

Η «Μυστηριώδης διάρρηξη στο σχολείο» είναι διασκεδαστική και ανατρεπτική, γεμάτη εκπλήξεις και ωραίο χειρισμό της πλοκής. Παρεμβάλλονται και δευτερεύουσες υποθέσεις που δυσχεραίνουν την υπόθεση και μπλέκουν ακόμη περισσότερο το κουβάρι, όλα όμως βρίσκουν τη σωστή τους θέση και σειρά όσο πλησιάζουμε προς το τέλος. Ο έρωτας μάλιστα που ζει ο Κάλε με τη μεγαλύτερή του Καρολάιν δίνει την απαραίτητη κωμική χροιά του βιβλίου και μάλιστα λύνει αναπάντεχα την υπόθεση! Ο συγγραφέας φώτισε πονηρά τα γεγονότα, αφήνοντας για το τέλος μια μεγάλη έκπληξη, μια απόλυτα αληθοφανή εξέλιξη κι έτσι το φινάλε ήταν άκρως ικανοποιητικό!

Οι 4 ½ φίλοι είναι μια ενδιαφέρουσα σειρά βιβλίων περιπέτειας, μυστηρίου και αγωνίας, κατάλληλη για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1998 κι από τότε μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες κι έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους λόγω της γρήγορης δράσης, του προσεγμένου λεξιλογίου, των ανατροπών και των έξυπνων ιδεών που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Πάνος Τουρλής