Οι μεσημβρινοί της ζωής: Στους ήλιους του έρωτα

της Μαίρη Κόντζογλου

Όπως οι μεσημβρινοί της γης διατρέχουν παράλληλα την υδρόγειο σφαίρα και δε συναντιούνται παρά μόνο σε δύο σημεία, τους πόλους της, έτσι και οι δύο ηρωίδες της τριλογίας που ξεκινάει με αυτό το βιβλίο, η Βασιλική και η Ιλαρία, συναντιούνται κάποια στιγμή. Νομίζεις ότι αυτές οι δύο γυναίκες δεν έχουν τίποτα κοινό κι όμως έρχονται η μία ενώπιον της άλλης. Το πώς μας το ξετυλίγει με μαεστρία η συγγραφέας. Πρόκειται για μια υπέροχη τριλογία, πυκνογραμμένη, γεμάτη πρόσωπα, καταστάσεις, περιπέτειες, ανατροπές, αγωνία, έρωτα, αποφάσεις και συνέπειες, που τη ρούφηξα κυριολεκτικά. Έχοντας τελειώσει το πρώτο βιβλίο και όντας στη μέση του δεύτερου μόνο καλά λόγια έχω να πω. Τον χαρακτήρα και τις περιπέτειες της Ιλαρίας και της Βασιλικής τα εμπνεύστηκε η συγγραφέας από τις δύο διαφορετικές γιαγιάδες της: διαφορετικοί τόποι καταγωγής, διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικές και παράλληλες ιστορίες που γέμισαν το μυαλό της συγγραφέως, το προκάλεσαν και το ερέθισαν. Το αποτέλεσμα το κρατάει στα χέρια του ο αναγνώστης.

Η Βασιλική μεγαλώνει στην Κλεισούρα της Πίνδου, δίπλα στα περήφανα βουνά και στα γιδοπρόβατα, κάνει βαριές αγορτικές δουλειές, τιμά τους γονείς της, προστατεύει και φροντίζει τ' αδέρφια της. Παρέα της η Χάιδω, ένα κορίτσι ταλαιπωρημένο και κακομοίρικο. Η μοίρα της και η τύχη της αλλάζει όταν της προξενεύουν έναν πλούσιο γαμπρό, την καρδιά της κλέβει όμως ο θείος του, Σωτήρης. Με τον τρόπο της τον κάνει να την προσέξει και να τη ζητήσει σε γάμο, οπότε τον ακολουθεί στη Νέα Υόρκη όπου ζει μόνιμα, και μεγαλώνει τον ορφανό γιο του, Τζόνι. Τα αδέρφια της, Ζήσης, Αδάμος και Νικόλας ζουν πολλές και διαφορετικές περιπέτειες. Η Χάιδω, που ο πατέρας της Βασιλικής της κάνει επίσης προξενιό, το σκάει κι ακολουθεί μια οικογένεια τσιγγάνων, που καταλήγουν στη Θεσσαλονίκη. Η Χάιδω καταφεύγει σε μοναστήρι Αρμένηδων που επιστρέφουν στη Σμύρνη και τους ακολουθεί. Χωρίς να το ξέρει θα παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στη ζωή της φίλης της και της Ιλαρίας, καθώς τα σύννεφα πάνω από τη μικρασιατική εκστρατεία πυκνώνουν.

Η Ιλαρία μεγαλώνει με τους γονείς της και τ' αδέρφια της στη Σμύρνη και λόγω της φτώχειας και της ανέχειας δέχοντι την πρόταση του θείου της να μετακομίσουν στην Κωνσταντινούπολη και να δουλέψουν στο εργοστάσιό του. Η Ιλαρία δουλεύει στο πλούσιο σπίτι της Ελμάς χανούμ κι ερωτεύεται τον γιο της, Οκάν. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή της πιο περιπετειώδους ζωής που μπορείτε να φανταστείτε. Για μένα η Ιλαρία έχει την πιο ανήσυχη ζωή από τις δυο γυναίκες και την πιο ανατρεπτική. Η μοίρα τη φέρνει στη Μυτιλήνη κι από κει στη Θεσσαλονίκη. Η Λάχεσις, η Άτροπος και η Κλωθώ στήνουν τέλεια το παιχνίδι τους κι αρχίζουν να κινούν τα πιόνια τους.

Το βιβλίο είναι πυκνογραμμένο, αληθινό, με καλολογικά στοιχεία διάσπαρτα από δω κι από κει. Πρόκεται για την πιο πυκνοϋφασμένη μπάντα στον τοίχο της ζωής που έχω διαβάσει ποτέ. Άνθρωποι, καλοί και κακοί, σύζυγοι και εραστές, ορφανά παιδιά, σταυρουδάκια που αλλάζουν χέρια, οι Μοίρες στη χειρότερή τους μέθη χάνουν τον έλεγχο πάνω στις ζωές των πρωταγωνιστών και πραγματικά αναρωτιέμαι ως πού θα φτάσει η φαντασία της συγγραφέως και πότε θα συνέλθουν οι Μοίρες και θα ξαναφτιάξουν την πορεία των μεσημβρινών! Στο βιβλίο αυτό με συγκίνησε ο Ισίδωρος με τη διχασμένη του ταυτότητα και τα συναισθηματικά του αδιέξοδα. Από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ψυχολογίας που έχω διαβάσει! Μη διστάσετε να ταξίδεψετε με αυτό το βιβλίο στα μονοπάτια της Ιστορίας και να χαρίσετε τις ώρες σας σε δυο γυναίκες που κλήθηκαν να ζήσουν κάτω από αντίξοες και τελείως διαφορετικές μεταξύ τους συνθήκες! Η Μαίρη Κόντζογλου στα καλύτερά της!

Πάνος Τουρλής