Οι μεγάλοι... μικροί: Οι καλλιτέχνες

της Αγγελικής Δαρλάση

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς ήταν οι Μεγάλοι Έλληνες… μικροί; Τι ήταν αυτό που καθόρισε τη ζωή τους και χάραξε την πορεία που ακολούθησαν; Πώς συμπεριφέρονταν ως παιδιά, τι σκέφτονταν, τι έκαναν; Η Αγγελική Δαρλάση, με επισταμένη έρευνα και τη χαρισματική πένα της, ξεκίνησε μια σειρά με τίτλο «Οι Μεγάλοι… μικροί» συστήνοντάς μας τους αγωνιστές του 1821. Τώρα, στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, μας παρουσιάζει εμβληματικές προσωπικότητες από τον χώρο των καλών τεχνών, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Κινητήριος μοχλός για τα κείμενά της: «…κάποτε θα είσαι κι εσύ μεγάλος, γράφοντας κι εσύ τις δικές σου σελίδες στη δική σου ιστορία, εμπνέοντας κι άλλους με όσα έχεις καταφέρει».

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς και το μαρμάρινο περιστέρι, η απείθαρχη Κατίνα Παξινού και οι προετοιμασίες της για το οικοτροφείο στη Γενεύη παρά τη θέλησή της, ο μοναχικός Κάρολος Κουν που παρατηρεί τις πεταλούδες αλλά δεν ξέρει πώς να κάνει φίλους, η Βάσω Κατράκη με τον άρρωστο από ελονοσία φίλο της και τον κατακόκκινο -άραγε γιατί;- ήλιο της, ο Γιάννης Τσαρούχης που τα εύκολα δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει και τα δύσκολα τα κάνει πολύ εύκολα, η Ζουζού Νικολούδη που μεγαλώνει επίσης μόνη και καταφεύγει στους ήχους της μουσικής για να χορεύει «μαθαίνει στο σώμα… πώς να τραγουδάει τη μουσική», ο Κώστας Μπαλάφας που έρχεται έντεκα χρονών παιδί στην άγνωστη Αθήνα για ένα καλύτερο μέλλον και τυχαία πέφτει στα χέρια του μια φωτογραφική μηχανή και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος που μαγεύεται από τον κινηματογράφο και τις σκιές του ζωντανεύουν με λυρισμό και αμεσότητα και χαρίζουν απλόχερα τις ζωές τους στους αναγνώστες από 8 ετών και άνω. Μεταφορές και παρομοιώσεις, παραστατικοί διάλογοι, ρεαλισμός είναι μερικά μόνο από τα θετικά χαρακτηριστικά των κειμένων που με ταξίδεψαν από την Τήνο ως την Άρτα και τη Γενεύη, από την Αθήνα ως το Αιτωλικό.

Η εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου κρατάει τα γενικά χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων και τα μικραίνει ηλικιακά δημιουργώντας ενδιαφέρουσες εικονογραφικές απόψεις. Το φόντο για την ολοσέλιδη αποτύπωση καθενός και τα διακοσμητικά στοιχεία που στολίζουν το υπόλοιπο κείμενο αναμιγνύουν αυθεντικές φωτογραφίες με σχέδια και χρώματα δημιουργώντας το ιδανικό αέρινο και φαντασιακό περιβάλλον. Η κάθε προσωπικότητα συνοδεύεται από χρονολόγιο και το βιβλίο κλείνει με την απαραίτητη βιβλιογραφία. Τέλος, υπάρχει QR Code για όσους θέλουν να κατεβάσουν το εκπαιδευτικό υλικό που συμπληρώνει το βιβλίο.

Πάνος Τουρλής