Οι βραβευμένοι του THE ATHENS PRIZE FOR LITERATURE 2010

Για πέμπτη χρονιά, στη Στοά Σπυρομήλιου, στο Citylink στο κέντρο της ταραγμένης Αθήνας, εν μέσω κρίσης, έγινε τη Δευτέρα το βράδυ, 27 Ιουνίου 2011, η απονομή των βραβείων THE ATHENS PRIZE FOR LITERATURE 2010 του περιοδικού (δε)κατα.

Το βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος έλαβε ο Ιρανός Σαχριάρ Μαντανιπούρ για το βιβλίο του Λογοκρίνοντας μιαν ιρανική ερωτική ιστορία, σε μετάφραση Χίλντας Παπαδημητρίου, εκδόσεις Πατάκης. Ο συγγραφέας δεν μπόρσε να παρευρεθεί στην απονομή για να παραλάβει το βραβείο και για λογαριασμό του το παρέλαβε η εκδότρια κα Άννα Πατάκη.

Το βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος έλαβε η Σοφία Νικολαΐδου για το βιβλίο της Απόψε δεν έχουμε φίλους, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Και τα δύο βιβλία, προϊόντα ρεαλιστικής μυθοπλασίας με ψήγματα από την πραγματική ζωή ή ιστορία, ξεχωρίζουν για την στιλπνότητα του λόγου, την ελλειπτικότητά τους, το παιχνίδισμα γλώσσας, την απουσία πλατιάσματος, την υπαρξιακή επίστρωση της πλοκής, την πυκνή ροή, το μείγμα ατομικών και συλλογικών απογοητεύσεων και τις ψυχικές μεταπτώσεις των ηρώων τους.

Πεζογράφοι, ποιητές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, δημοσιογράφοι, φιλαναγνωστικό και περίεργο κοινό και άνθρωποι του χώρου του βιβλίου, των τεχνών και του εκδοτικού κόσμου έδωσαν τον τόνο της βραδιάς. Στη δεξίωση που ακολούθησε και στα αναπόφευκτα λογοτεχνικά πηγαδάκια ακούστηκαν καλά λόγια και για τα δύο βιβλία, τα οποία είναι δείγμα υψηλής λογοτεχνίας και ικανοποιούν τον απαιτητικό αναγνώστη. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού οι δύο επιτροπές των πέντε κριτών αποτελούνται από βραβευμένους συγγραφείς μας που είναι και κριτικοί λογοτεχνίας.

Τα βραβεία THE ATHENS PRIZE FOR LITERATURE, που θέσπισε το 2006 το λογοτεχνικό περιοδικό (δε)κατα, βρίσκονται στο πέμπτο έτος τους. Ως γνωστόν τα βιβλία προτείνουν εκδότες και τις λίστες τις καταρτίζουν δύο ομάδες πέντε συγγραφέων.

Τα βραβεία, τα οποία έδωσαν οι συγγραφείς Λίλυ Εξαρχοπούλου και Χρύσα Σπυροπούλου, συνοδεύονταν από συλλεκτικά σετ γραφής, ένα «Μπέρναρντ Σο» και ένα «Τόμας Μαν» και από μικρογλυπτό, έργο του γλύπτη Θόδωρου. Τελετάρχης της λιτής εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας.

Χορηγός των βραβείων η Τζάννες Α.Ε. και τα εργαλεία γραφής Μοnt Blanc.