Ογκρέσα

του Κώστα Κρομμύδα

Η ογκρέσα στη μυθολογία είναι μια μυστηριώδης γυναίκα, με ακαταμάχητο έως επικίνδυνο ερωτισμό. Υποδηλώνει τη μοιραία, τη γυναίκα-πλανεύτρα ή δράκαινα, που καταστρέφει ή γενικότερα σημαδεύει μια ζωή. Έτσι και ο Γιάννης γνωρίζει την ογκρέσα του, μια γυναίκα που τον παίρνει τηλέφωνο τα ξημερώματα, έχοντας καλέσει σε τυχαίο νούμερο για να πει όσα την πνίγουν, και του ανακοινώνει ότι πνίεγται από τη ζωή που ζει! Έτσι και ο Μάνος μεγαλώνει από μια ογκρέσα που του καταστρέφει την παιδική ηλικία και κατά συνέπεια τον ψυχισμό του.

Το κείμενο είναι πανέξυπνο, ευρηματικό και πρωτότυπο. Ποτέ δεν περίμενα ότι ένας άνθρωπος όπως ο Κώστας Κρομμύδας, ένας αγαπημένος και ταλαντούχος ηθοποιός, όχι απλά θα στρεφόταν στη λογοτεχνία αλλά θα άφηνε και το σημάδι του! Έχουμε να κάνουμε με την πιο πρωτότυπη ερωτική ιστορία που έχω συναντήσει και με την πιο επιδέξια πεπλεγμένη ιστορία που έχω διαβάσει. Ανατρέπονται όλα τα στερεότυπα της αφήγησης, η ανατροπή έρχεται από κει που δεν την περιμένεις και πυροδοτεί τις εξελίξεις επίσης με αναπάντεχο τρόπο. Φρέσκο, ζωντανό, ερωτικό και σκληρό, είναι ένα μυθιστόρημα που θα συναρπάσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη!

Ο συγγραφέας μας αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων: της Κατερίνας, που έχει παγιδευτεί σε έναν γάμο-βιτρίνα με τον πάμπλουτο και ισχυρό ανερχόμενο πολιτικό Μηνά Αλεξανδρίδη, του Γιάννη, ενός άντρα που μπλέκεται ερωτικά με την Κατερίνα, μια γυναίκα που του ξυπνάει πρωτόγνωρα συναισθήματα και του Μάνου, ενός κατά συρροήν δολοφόνου που σκοτώνει ιερόδουλες με ψηλά τακούνια! Θα παραδεχτώ ότι οι πρώτες σελίδες, αν και καλογραμμένες, ήταν πολύ αργές και δεν έμπαιναν απευθείας στο θέμα, σύντομα όμως η αφήγηση, η εξέλιξη της ιστορίας, η σκιαγράφηση των χαρακτήρων δε με άφησαν να κάνω το παραμικρό στη ζωή μου πριν τελειώσω το βιβλίο! Πανέξυπνος ο κοινός παρανομαστής των πρωταγωνιστών και εξαιρετικός ο χειρισμός του μυστικού που θα κρίνει το μέλλον των αντρών της ιστορίας.

Αλήθεια, έχει τύχει ποτέ σε κάποιον να τον πάρει μια γυναίκα τυχαία και να του πει ότι η ζωή της την πνίγει; Κι αυτός να σαγηνευτεί από τη φωνή της και τον πόνο στον λυγμό της, ώστε να βάλει λυτούς και δεμένους να εντοπίσουν αυτήν τη σειρήνα; Και μετά τη συνάντηση η μοίρα να παίζει το πιο έξυπνο στρατηγικό παιχνίδι σκακιού, χωρίζοντας κι ενώνοντας αυτό το ζευγάρι κατά βούληση; Ο Γιάννης θα κάνει άγριο έρωτα στην Κατερίνα και θα τον πιάσουν επ' αυτοφώρω, περνώντας τον για τον κατά συρροήν δολοφόνο. Ο Μηνάς δεν μπορεί να χωνέψει ότι η γυναίκα του πήγε με άλλον και βάζει όλες τις γνωριμίες του ώστε όντως ο Γιάννης να συλληφθει ως ο δράστης των δολοφονιών. Το έργο του διευκολύνεται όταν το DNA του δράστη ταυτίζεται με αυτό του Γιάννη!

Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ο πυρήνας της Ογκρέσας και ειλικρινά δεν αποκαλύπτω τίποτα, γιατί ο συγγραφέας εξαρχής έχει τοποθετήσει τους ήρωές του στο βιβλίο. Και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν αναζητούμε τον δολοφόνο αλλά τον ξέρουμε ήδη! Ξέρουμε πώς είναι, τι νιώθει, τι σκέφτεται, τι αισθάνεται και γιατί δρα όπως δρα! Μένει μόνο να τον πιάσει η αστυνομία, κάτι που δυσχεραίνεται με την κατά λάθος και τυχαία ανάμιξη του Γιάννη στο όλο σκηνικό! Τυχαία; Μην απαντήσετε ναι, γιατί η μοίρα είναι ό,τι πιο κακομαθημένο έχω συναντήσει και κάνει τα σκέρτσα της με πλήρη αδιαφορία για τις συνέπειες!

Τι κοινό λοιπόν μπορεί να έχουν ένας άντρας που γεννήθηκε στη Ρόδο μετά από τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στον πατέρα του, κι ένας εγκληματίας που εγκαταλείφθηκε από τον πολυταξιδεμένο πατέρα του, γιατρό καριέρας, και μεγάλωσε σε ίδρυμα, στο οποίο τον έστειλε το κράτος, θεωρώντας την εγκατελειμμένη, αλκοολική και εκδιδόμενη μητέρα του ανίκανη να τον μεγαλώσει σωστά; Ομολογώ ότι εξαρχής κατάλαβα τον συνεκτικό δεσμό, όμως η σωστή απάντηση έδωσε μια τελείως διαφορετική οπτική γωνία που με άφησε άφωνο! Και πόσο μα πόσο αληθινά και τρισδιάστατα μεταφέρει ο συγγραφέας αυτόν τον ανολοκλήρωτο και πληγωμένο ψυχισμό ενός ουσιαστικά παρατημένου, μοναχικού παιδιού....

Την ιστορία μας δίνει σε κάποια σημεία με πρωτοπρόσωπη αφήγηση ο ίδιος ο Γιάννης, κάτι που δίνει ένα σημαντικό συμπληρωματικό λιθαράκι στο ξετύλιγμα του έργου. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση που κινείται γύρω από τους ξεχωριστούς αυτούς χαρακτήρες χαρίζει άπλετη συγκίνηση και αγωνία ενώ οι αναδρομές στο παρελθόν αφήνουν έντονο το στίγμα της ανυπομονησίας να ξεδιπλωθεί πλήρως μπρος στα μάτια του αναγνώστη ο μίτος! Εκτός από την πρωταγωνιστική τριάδα, ο συγγραφέας μας χαρίζει κι άλλους χαρακτήρες, που όλοι έχουν να προσθέσουν το λιθαράκι τους στη βιβλίο, άλλος λίγο, άλλος πολύ! Και το κλειδί του μυστηρίου το κρατά ένας γιατρός, μέλος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, που στην κορύφωση της εξέλιξης βρίσκεται στην Αφρική, αιχμάλωτος ανταρτών!

Θα ολοκληρώσουν τον έρωτά τους η Κατερίνα και ο Γιάννης; Θα αποδειχθεί η αθωότητα του Γιάννη; Ο Μάνος πώς θα αντιδράσει όταν μάθει για τις απρόσμενες εξελίξεις που αποροπσανατολίζουν τα ΜΜΕ από το δικό του έργο; Τι συνέβη εκείνη τη νύχτα στη Ρόδο; Πόσες ζωές διακυβεύτηκαν και ποιος αποφάσισε για την πορεία τους; Πόσο έντονα μπορεί να σημαδέψει μια ογκρέσα έναν άντρα και πόσο ανεπούλωτα σημάδια είναι τα σημάδια που θα του αφήσει;

Μη χάσετε αυτό το συναρπαστικό κοινωνικό και αστυνομικό μυθιστόρημα, που θα σας κάνει πιο απαιτητικούς αναγνώστες! Καταπληκτικό από κάθε άποψη!

Πάνος Τουρλής